Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Hoe blijft je paard op gewicht?

Verzorging Premium Welzijn

Sommige paarden kun je moeilijk op gewicht houden. Ze zijn bijna chronisch net iets te dik of je krijgt er juist bijna geen vlees op! Hierbij vijf aandachtspunten om controle te krijgen over het gewicht van je paard.

Weeg je paard

Er zijn verschillende rekenformules om het gewicht van je paard te berekenen aan de hand van een meetlint. De uitkomst is dan slechts een schatting. Tegen een weegschaal kan geen meetlint op. Tegenwoordig hoef je niet meer van huis om je paard echt te wegen; er zijn mobiele weegbedrijven die aan huis komen voor een weegsessie. Nadat het huidige gewicht is bepaald, kun je - eventueel in overleg met een dierenarts of voedingsadviseur - het ideale gewicht bepalen.   

Weeg het ruwvoer

Vaak wordt de hoeveelheid ruwvoer gemeten in ‘plakken’, ‘kruiwagens’ of ‘een berg van ongeveer zo hoog’. Omdat iedere soort en iedere batch ruwvoer anders is en de ene plak of berg de andere niet is, is het raadzaam om regelmatig te wegen. Zo weet je niet alleen exact hoeveel je voert, je krijgt ook meteen meer gevoel bij die ‘plakken’ en ‘bergen’. Met een unster kun je vrij gemakkelijk wegen, maar je kunt ook met een plak op de weegschaal gaan staan en je eigen gewicht aftrekken van het totaal.

Ruwvoeranalyse  

Alleen een analyse kan laten zien hoeveel voedingswaarde je ruwvoer heeft. Ook de eiwitverteerbaarheid en de mineralengehaltes zijn van belang. Met behulp van een ruwvoeranalyse, de exacte hoeveelheid ruwvoer die je paard per dag krijgt en de behoeftetabel kun je bepalen of je paard meer of minder nodig heeft.

Kritisch op krachtvoer

Een paard dat te dik is en moet afvallen is soms gebaat bij ander krachtvoer (of géén krachtvoer!) dan een paard dat te mager is of een paard dat goed op gewicht is. Een graanvrij/graanarm product is geschikt voor praktisch ieder paard, maar een mager dier heeft soms wat extra’s nodig. Daarvoor kan een vetrijk voer bijvoorbeeld helpen. Wanneer een paard weinig of geen krachtvoer krijgt, vul het rantsoen dan aan met een goed compleet vitamine- en mineralensupplement.

Gebit nakijken  

Soms lijkt het alsof een paard al zijn eten opeet, maar laat hij veel krachtvoer uit zijn mond vallen of draait hij proppen van zijn ruwvoer. Houd dit goed in de gaten, zeker bij oudere paarden. Vertoont je paard een van bovenstaande verschijnselen of neemt hij een rare houding aan tijdens het eten, laat hem dan door een gecertificeerde tandarts controleren en indien nodig behandelen. 

Geleidelijke rantsoenverandering

Voer rantsoenveranderingen altijd langzaam door! De darmflora en het metabolisme moeten de tijd krijgen om zich aan te passen aan een nieuwe stroom van voedingsstoffen. Een plotselinge verandering kan koliek en diarree veroorzaken en in ernstige gevallen zelfs hoefbevangenheid en een slag in de darm.

Bron: De Hoefslag