Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Voeren bij lage temperaturen

Verzorging Verzorging Opvallend

In de winterperiode kan het voeren van paarden een uitdaging zijn voor eigenaren. Regen, sneeuw, lage temperaturen, etc. vragen om extra aandacht voor de voeding, huisvesting en beweging. Gezonde paarden met een goede vacht en/of een goed dekenbeleid kunnen de winter zonder moeite weerstaan. Wel hebben zij baat bij extra aandacht voor het basisrantsoen tijdens de koude wintermaanden.

Water

In de winter moeten paarden constant kunnen beschikken over schoon, niet te koud drinkwater. Paarden drinken minder wanneer het water ijskoud is, wat kan leiden tot uitdroging of verstopping. Zorg er dus voor dat binnenleidingen goed geïsoleerd/verwarmd zijn en breng waterbronnen buiten meerdere malen per dag op temperatuur.

Ruwvoer

Extra ruwvoer in de winterperiode helpt de lichaamstemperatuur op peil te houden. De vertering van ruwvoer in de blinde en dikke darm zorgt namelijk voor een hoge warmteproductie.

Extra vitaminen en mineralen 

Waarborg het aanbod van vitamines en mineralen door gebruik van krachtvoer of een supplement. Krachtvoer levert naast vitaminen en mineralen ook extra energie en eiwit, wat wenselijk kan zijn bij bijvoorbeeld sportpaarden. Een supplement levert alleen vitamines en mineralen. Door dekens en wintervacht kan gewichtsverlies in de winter onopgemerkt blijven. Houd de lichaamsconditie in de gaten met behulp van de body condition score en voer bij wanneer nodig. 

Extra ruwvoer en water!

Paarden die op de wei gehouden worden zijn in de winter gebaat bij extra hooi; gras groeit niet in de winter en de samenstelling kan leiden tot een tekort aan energie en andere voedingsstoffen. Houd het paard gedurende de hele winter goed in beweging; gebrek hieraan kan in combinatie met te weinig drinken leiden tot verstoppingskoliek!

Bron: De Hoefslag