Getty Images/iStockphoto

Wanneer wordt je (oude) paard te mager?

Verzorging Opvallend Verzorging

Sommige paarden vermageren snel. Maar als je je paard elke dag onder ogen krijgt, valt dat misschien niet meteen op. Toch is het, zeker bij oudere paarden, belangrijk om vermagering op tijd te signaleren, zodat het tij snel gekeerd kan worden.

BCS - Body Condition Score

Je paard elke week wegen is amper een optie, al bestaan er wel speciale meetlinten om het gewicht mee in te schatten. Dit vergt echter wat rekenwerk en je dient ook op de juiste plek te meten. Het gewicht is echter ook in te schatten door je paard te controleren via de Body Condition Score (BCS). De BCS is een kaart waarop een aantal plekken van het paardenlichaam staan aangegeven. Door te kijken en te voelen kun je bepalen hoeveel vet en spieren er zitten op deze aangegeven plekken. Je geeft deze locatie een cijfer en via een totale beoordeling komt er een resultaat uit dat iets zegt over de conditie van je paard.

Wel voelen, niet zien

De BCS is gewoon gratis op internet te vinden en door bijvoorbeeld te voelen hoe dik de nek is, of er voldoende bespiering op de schoft zit en te kijken of de achterhand niet te puntig is kun je beoordelen of je paard op gewicht is. De ribben mag je wel voelen, maar je moet ze net niet kunnen zien. De dikte van zijn buik telt niet mee. Dat zegt namelijk niet zoveel. Als een paard net heel veel hooi of gras heeft gegeten kan hij een hele dikke buik hebben. Maar als er weinig voedingsstoffen in zitten, heeft hij er niets aan en is die buik ook zo weg.

Verschillen

Als je het lastig vindt om vast te stellen hoeveel vet en spieren je paard heeft, vraag dan iemand met meer ervaring om je te helpen. Of raadpleeg je dierenarts. Om veranderingen tijdig te signaleren is het ook een goed idee om bijvoorbeeld elke maand een foto van je paard te maken. Doe dit steeds op dezelfde plek en ook vanuit dezelfde hoek. Leg de foto’s vervolgens naast elkaar om verschillen te kunnen constateren.

Dierenarts

Merk je dat je paard dunner wordt, wacht dan niet af. Het is niet verstandig om zomaar wat voer bij te geven. Zeker bij het oudere paard is het verstandig om het eerst met je dierenarts te bespreken. Het kan zijn dat je paard iets onder de leden heeft. Of misschien gaat zijn gebit achteruit. Dat moet wel eerst worden gecontroleerd. Veranderingen aan het rantsoen kun je het beste ook eerst overleggen met een deskundige.

Geleidelijk

Ruwvoer hoort altijd het hoofdbestanddeel te zijn van het totale menu. Ineens extra krachtvoer bij geven kan tot tal van problemen leiden, zoals koliek en hoefbevangenheid, omdat de spijsvertering van een paard daar niet op is ingesteld. Grote hoeveelheden krachtvoer ineens geven is nooit verstandig, want een paard heeft maar een kleine maag. Mocht er iets aangepast worden, voer dat dan geleidelijk in, zodat je paard eraan kan wennen. Trek er ongeveer een week of twee voor uit om om te schakelen. 

Bron: Paardenkamp 

Foto: Getty Images/iStockphoto