Afbeelding
DigiShots

Spierpijn voorkomen en genezen

Verzorging Verzorging Opvallend

Wanneer een paard tijdens de training spieren heeft moeten gebruiken die nog weinig ontwikkeld zijn, kunnen er haarscheutjes in het bindweefsel en de spiercellen ontstaan. Hierdoor krijgt een paard spierpijn. Maar ook doordat melkzuur in de spieren de zenuwuiteinden prikkelen, kan spierpijn ontstaan. 

Vaak is spierpijn een ‘trainingsding’, maar met goede voeding kan het ontstaan van spierpijn worden uitgesteld en het herstel worden bevorderd.

Vetrijk rantsoen

Voor een paard dat snel spierpijn krijgt of vermoeid raakt tijdens de training, kan een vetrijk rantsoen uitkomoest bieden. Nadat een paard ongeveer twee maanden aan een hoger vetgehalte (en lager zetmeelgehalte) heeft mogen wennen, is de stofwisseling veranderd en zal het paard meer vet verbranden voor energie. Dit vermindert de productie van melkzuur in de spieren, waardoor vermoeidheid en spierpijn worden uitgesteld.

Veel ruwvoer

Een rantsoen met veel ruwvoer en heel weinig krachtvoer heeft een ongeveer vergelijkbaar effect als een vetrijk rantsoen. De ruwe celstof in hooi en andere ruwvoeders wordt in de darmen door bacteriën omgezet in vluchtige vetzuren (voornamelijk azijnzuur), wat door de spieren als energiebron kan worden gebruikt. Deze bron van energie verminderd eveneens de productie van melkzuur in de spieren.

Essentiële aminozuren

Na arbeid moeten de spieren de ruimte krijgen om te ontwikkelen. Hiervoor is rust van groot belang, maar ook een voldoende aanbod van essentiële aminozuren. Dit zijn namelijk de bouwstoffen voor de spieren en de hormonen die zorgen voor spiergroei. Voor een paard zijn vooral lysine, methionine, leucine, isoleucine, fenylalanine, threonine, tryptofaan, histidine en valine belangrijk. Een speciaal supplement kan gericht de spierontwikkeling bevorderen. 

Goed trainingsschema

Zoals hierboven al aangegeven is een goed doordacht trainingsschema (inclusief goede warming-up en cooling-down!) essentieel voor een efficiënte spierontwikkeling en het zoveel mogelijk voorkomen van spierpijn. Toch is spierpijn niet altijd onvermijdelijk, zeker niet bij jonge of volledig ongetrainde paarden die het werk in gaan. Veel rust en een goed rantsoen helpen dan voor een mooi resultaat. 

Bron: De Hoefslag | Foto: Digishots