Foto: Remco Veurink
Foto: Remco Veurink Foto: Remco Veurink

Drinkwater in de wei

Verzorging Verzorging Opvallend

Veel paarden staan inmiddels buiten op de wei en hebben daar ook hun drinkwatervoorziening. Daarom is het goed om stil te staan bij de waterkwaliteit. Voor paarden is water namelijk niet zomaar water; zowel de zuurgraad als de temperatuur als de hygiënische kwaliteit zijn van belang.

Schoon water

Vooral watervoorzieningen in weilanden zijn gevoelig voor bacterie- en algengroei, zeker bij warm weer. Dit kan ervoor zorgen dat paarden minder drinken dan ze eigenlijk nodig hebben en het vergroot bovendien de kans op spijsverteringsproblemen. Maak drinkbakken/-tonnen dagelijks schoon en ververs het water eveneens dagelijks.

Temperatuur

Water dat onder de vier graden komt, kan de wateropname negatief beïnvloeden. Toch zal een paard dat kan kiezen tussen warm en koud water, de voorkeur hebben voor het koude water. De watertemperatuur is een tweede reden om bij warm weer het water dagelijks te verversen, eventueel zelfs twee keer per dag.

Waterbron

Leidingwater is in Nederland veilig voor mens en dier. Van veel sloot- en stilstaand oppervlaktewater kan niet hetzelfde worden gezegd. Sloten, vijvers en meertjes kunnen belast zijn met meststoffen en landbouwgif en het gehalte aan nitraat, nitriet, ammoniak kan erg hoog zijn. Bovendien is er een risico op parasieten en bacteriën in het water die je paard ziek kunnen maken. Laat sloot- en oppervlaktewater altijd testen (bij BLGG) voordat je het als drinkwaterbron aan je paard aanbiedt. 

Bron: De Hoefslag