Lammert Haanstra
Longeren met Lammert Haanstra 2020
© DigiShots
Lammert Haanstra Longeren met Lammert Haanstra 2020 © DigiShots DigiShots

Recept voor spieropbouw

Verzorging Sport Opvallend

Een mooi gespierd paard krijg je niet zomaar. De mate van spieropbouw en -onderhoud is afhankelijk van genetica, training én het voermanagment. Voeding is de bron van de bouwstenen die noodzakelijk zijn voor spieropbouw, namelijk eiwit en aminozuren.

Voldoende eiwit

Een jong paard in training of een ouder paard dat na lange tijd weer in training is, heeft meer eiwit nodig dan een ‘doorgewinterd’ paard in training. Hoewel veel mensen denken teveel eiwit te voeren (waar een paard overigens beter mee kan omgaan dan gedacht), is dit in veel gevallen niet zo. Bekijk wat de eiwitbehoefte is van je paard en stem het rantsoen daar op af.

Essentiële aminozuren

Eiwit is opgebouwd uit zogenaamde aminozuren. Hiervan bestaan er 22 verschillende, waarvan er 8 voor paarden essentieel zijn, wat wil zeggen dat ze niet door het lichaam zelf aangemaakt kunnen worden. Deze aminozuren dienen dus door middel van de voeding te worden verstrekt. 

De belangrijkste essentiële aminozuren zijn lysine en methionine; deze zijn ook meteen het meest beperkend op de spiergroei. Wanneer er een gebrek is aan één of meerdere essentiële aminozuren zal dit in de (uitblijvende) spieropbouw zichtbaar zijn.  De biologische waarde is een maat voor het gehalte aan essentiële aminozuren.

Eiwitkwaliteit

Een voldoende aanbod van eiwit en essentiële aminozuren is nog steeds geen voorwaarde voor een goede spieropbouw. De eiwitkwaliteit speelt een minstens zo’n belangrijke rol. Je kunt namelijk zoveel eiwit en aminozuren in je paard stoppen als je wil, maar als het eiwit of de aminozuren om wat voor reden dan ook slecht of niet verteerbaar of opneembaar zijn, heeft je paard er niets aan. Een goede eiwitbron met veel essentiële aminozuren is bijvoorbeeld soja-eiwit. 

Lijnzaad

Lijnzaad is een eiwitbron, maar bevat daarentegen weinig essentiële aminozuren en heeft daarom als eiwitbron minder waarde voor het paard. Er zijn verschillende supplementen op de markt ter verbetering van spieropbouw. Deze supplementen kunnen goed helpen, omdat de samenstelling is uitgekiend met een goed aminozurenpatroon, veel essentiële aminozuren en een hoge biologische waarde.

Bron: De Hoefslag