Afbeelding

Angst voor scheerapparaat verdwijnt dankzij Tristan Tucker

Verzorging Opvallend Verzorging

Voor veel eigenaren is de tijd aangebroken om hun paarden te scheren. Maar wat te doen als je die winterjas niet uit krijgt, omdat je paard doodsbenauwd is voor het scheerapparaat? Met de TRT-methode van paardengedragsspecialist Tristan Tucker kun je ieder paard leren met elke vorm van angst om te gaan, dus ook met angst voor het scheerapparaat. 

De methode ontwikkelt het zelfbewustzijn en zelfvertrouwen van het paard en is er op gebaseerd dat paarden leren hoe zij zichzelf lichamelijk moeten ontspannen, zodat ze ook mentaal kunnen ontspannen.

Controle over de benen

Om dit voor elkaar te krijgen, moet je volgens Tristan twee stappen nemen. Ten eerste moet je controle over de benen krijgen en ga je aan de slag met oefeningen aan de hand. Bij deze stap kan het scheerapparaat dus nog even in de kast blijven liggen. Wel heb je hiervoor een touwhalster nodig met een lang halstertouw van wel 3 meter lang. Een touwhalster geeft op de juiste punten de goede hoeveelheid druk, waardoor de hulpen nauwkeuriger gegeven kunnen worden. 

Als je controle heb over de voeten, heb je controle over het lichaam. Bij deze eerste stap is het de bedoeling dat je je paard leert om op een juiste manier te buigen in zijn lichaam en zijn achter- en voorbenen op een goede manier te plaatsen voor meer balans en stabiliteit. Het is een houding waarin een paard lichamelijk moet ontspannen, wat automatisch effect heeft op zijn mentale gesteldheid.

Druk wegnemen

Nu je je paard een houding hebt aangeleerd waarin hij kan ontspannen, ga je hem leren dat hij deze houding moet aannemen als hij iets eng vindt. Dit is stap twee. In dit geval is dat het scheerapparaat, waarbij je te maken hebt met geluid en aanraking. 

Volgens Tristan moet je je paard eerst leren om met deze triggers los van elkaar om te kunnen gaan. Begin bijvoorbeeld eerst met aanraking. Je kunt hiervoor verschillende attributen gebruiken, maar Tristan gebruikt meestal een zweep met een plastic zak er aan vastgeknoopt. 

Het is de bedoeling dat je paard ontspant als hij druk ervaart. In dit geval komt die druk van de zweep met de plastic zak. Nu zal je paard in eerste instantie misschien willen wegrennen als je in de buurt komt met de plastic zak. Je paard zal rondjes om je heen gaan rennen, omdat je hem natuurlijk wel vasthoudt.

Wegrennen is niet het juiste antwoord

 Een veelgemaakte fout volgens Tristan is dat veel ruiters op zo’n moment de druk wegnemen. Je paard wordt dan namelijk in zijn vluchtreactie bevestigd. Doordat hij wegrende, ging de druk weg. Je moet dus de druk aanhouden, totdat je paard vaart mindert of zelfs helemaal stopt met wegrennen. 

Op zo’n moment haal je de zweep met de plastic zak weg en leert je paard dat wegrennen niet het juiste antwoord was op jouw vraag.

Druk weghalen, druk opvoeren

Je herhaalt dit principe, waarbij je probeert om de druk op te voeren en zodra je paard een reactie geeft die haaks staat op vluchtgedrag, beloon je hem door de druk weg te halen. In het begin is dit dat hij niet voor de plastic zak wegrent en uiteindelijk dat hij zich lichamelijk meer ontspant als er druk komt. Deze ontspanning kan zijn dat hij uitademt of zelfs zijn hoofd iets laat zakken. 

Op een gegeven moment leert je paard dat hij zelf de situatie in de hand heeft. Na een tijdje staat hij relaxed en kun je hem overal aanraken met de plastic zak. Dit is een oefening waar je wel een paar dagen voor nodig hebt. Naast aanraking heeft scheren ook te maken met geluid. 

Controle over de situatie

Om dit te oefenen doe je hetzelfde als met de plastic zak, maar dan met iets dat geluid maakt, bijvoorbeeld een rateltje. In een speelgoedwinkel vind je genoeg attributen die een vreemd geluid maken. Eerst zal je paard weer weg willen rennen omdat hij het geluid hoort. Zodra je paard weer enigszins ontspant, stop je met het maken van het geluid. 

Na een tijdje zal je paard met zijn hoofd relaxed omlaag blijven staan, ondanks dat het geluid blijft. Oefen ook dit een aantal dagen. Leer je paard zelf controle te krijgen over de situatie. Blijf stap één herhalen en oefenen. Maak gebruik van een oefenruimte in de vorm van een rijbaan met omheining. Sluit je paard niet op in een kleine ruimte. Dit voert de druk alleen maar op en laat je paard niet de keus de situatie zelf in de hand te krijgen.

Wennen aan het scheerapparaat

Gaan de stappen een en twee goed dan kun je aan de gang met het scheerapparaat. Zorg er voor dat je een goed werkend apparaat hebt, het liefst eentje zonder snoer. Want ook het scheren kun je oefenen in de rijbaan. Zet in ieder geval je paard niet vast, want dat geeft extra druk en dus spanning. Zet het apparaat aan en zodra je paard het hoofd laat zakken, zet je het meteen weer uit. 

Dit herhaal je een paar keer en ook steeds sneller achter elkaar, totdat het apparaat aan kan blijven staan en je paard nog steeds ontspannen staat. Nu ga je met het scheerapparaat, dat uit staat, je paard aanraken. Ontspant je paard zich, haal je het apparaat weer weg. Totdat je je paard met het scheerapparaat overal kunt aanraken. 

Achter schouderblad beginnen

Vervolgens zet je het apparaat aan en raak je je paard aan. Begin met scheren net achter het schouderblad, nog niet te dicht bij het hoofd of achterbenen. Het is volgens Tristan een veelgemaakte fout dat ruiters, als ze de kans krijgen, proberen om hun paard zo snel en veel mogelijk in één keer te scheren. Het is de bedoeling dat je je paard juist beloont als hij ontspannen blijft staan en dus haal je dan het scheerapparaat weg. Je paard wordt dan bevestigd in dat hij zichzelf lichamelijk moet ontspannen, waardoor uiteindelijk het scheren geen probleem meer is.

Do’s en don’ts

  • Scheer niet met meer dan één persoon tegelijk. Je paard let dan ook op de ‘druk’ van de andere persoon. Je paard moet zich alleen op jou kunnen richten. 
  • Zet je paard niet vast, dit kan druk met zich mee brengen. Als je paard beweegt en merkt dat hij vast zit, kan hij daar op reageren in plaats van op het scheerapparaat. 
  • Geef je paard geen kalmeringsmiddel. Je paard leert er niets van en het kan alleen maar onverwachte reacties geven. 
  • Zorg voor een goed werkend scheerapparaat.

Bron Hoefslag - Tekst: Carlijn de Boer 

Afbeelding