Afbeelding

Wat voer ik mijn paard bij verplichte boxrust?

Verzorging Opvallend Welzijn

Als een paard een blessure heeft opgelopen of om een andere reden op rust moet, liggen er allerlei nieuwe problemen op de loer, zoals overgewicht, hoefbevangenheid en verstopping. Boxrust betekent weinig tot geen beweging, dus een zeer laag energieverbruik. 

Krachtvoer is daarom af te raden. De behoefte aan vitamines en mineralen blijft gelijk, of kan afhankelijk van de reden van de boxrust iets verhoogd zijn. Hetzelfde kan gelden voor eiwit. Structuur is echter het allerbelangrijkste voor een paard wat op stal staat. 

Ruwvoer, ruwvoer en nog eens ruwvoer

Een paard op rust heeft laag energetisch voer nodig. Ruwvoeders zoals grofstengelig hooi, graszaadhooi en grove kuil komen hiervoor in aanmerking, bij voorkeur allemaal door elkaar, zodat er wat te kiezen valt. Stro is ook een goede aanvulling, maar gebruik het met mate. Door het hoge gehalte aan onverteerbare vezels kan gemakkelijk verstopping optreden, zeker bij een paard dat geen beweging krijgt. 

Vitamines en mineralen 

Gelukkig is er vandaag de dag veel keuze wanneer het gaat om supplementen. Koeken, korrel, granulaat, poeder, vloeibaar; er is voor ieder wat wils. Een dergelijke aanvulling voor vitamines en mineralen is zeker aan te raden wanneer een paard herstellende is en geen krachtvoer krijgt. 

Eiwit 

Geblesseerde paarden hebben vaak een verhoogde eiwitbehoefte, bijvoorbeeld omdat bepaalde weefsels moeten herstellen of het immuunsysteem actief is. Op een ruwvoerrantsoen is de kans op een eiwittekort aanwezig. Luzerne kan het eiwitgehalte van het rantsoen iets opkrikken zonder meteen tot een groot overschot te leiden. 

Verder zijn er zeer hoogwaardige eiwitsupplementen verkrijgbaar die extra ondersteuning kunnen bieden. Afhankelijk van waarvan een paard moet herstellen, kunnen sommige extra’s ondersteunend werken. Voorbeelden zijn omega-3 vetzuren, homeopatische middelen, antioxidanten, organische zwavel, etc. etc.. Overleg eventuele aanvullingen met jouw dierenarts. 

Bron: De Hoefslag