Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Een paard dat vaak hoest? Trek aan de bel!

Verzorging Opvallend Verzorging

Ieder paard geeft wel eens een kuchje, maar een gezond paard hoort niet regelmatig te hoesten. Toch zijn er in de winter veel paarden die bijvoorbeeld tijdens het begin van de arbeid een paar keer kuchen. Stof of schimmels uit hooi en stro kunnen hiervan de oorzaak zijn.

Vermijd droog hooi  

Geef een hoestend paard geen droog hooi meer. Als je toch hooi wilt voeren, dompel dit dan onder in een bak water voordat je het voert. Hooi weken is arbeidsintensief en niet altijd even eenvoudig. Een alternatief is het voeren van een goede kwaliteit voordroogkuil of kunstmatig gedroogd ruwvoer. Door een ander fermentatieproces is voordroogkuil vrij van stof en kunstmatig gedroogd ruwvoer is op hoge temperatuur gedroogd waardoor stof, schimmels en bacteriën zijn vernietigd. 

Een ander alternatief voor het weken van hooi is hooi stomen. Door middel van een speciale hooistomer worden veel bacteriën en schimmels vernietigd.

Geen stro in de stal

Vervang het stro in de stal door houtkrullen of vlas, omdat stro ook stof, schimmels en mijten bevat, waarop de luchtwegen kunnen reageren.

Stalklimaat 

Houd de stal stofvrij en zorg voor goede ventilatie, maar voorkom tocht. Mest regelmatig uit, liefst dagelijks, en haal je paard uit de stal voordat je zijn stal doet. 

Bij alle hoestende paarden is het minimaliseren van stof in de omgeving van cruciaal belang. Als je paard regelmatig hoest, is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. 

Bron: De Hoefslag