Afbeelding
Getty Images/iStockphoto

Hoe houd je muizen en ratten buiten de stal?

Verzorging Opvallend Verzorging

Eigenlijk op elke stal komt wel ongedierte voor in de vorm van ratten en muizen. Supervervelend, want knaagdieren verspreiden ziektes en verpesten het paardenvoer. Hoe zorg je ervoor dat je minder last hebt van deze ongewenste gasten?

Vooral stallen bij het water, en vooral in de winter, als de muizen en ratten voedsel én een warm plekje zoeken, zijn ze een behoorlijke plaag.

Ziektes

Hoewel een muisje dat zit te snacken in de zadelkamer en de ruimte waar voer is opgeslagen best gezellig klinkt, moet je ze niet willen in je stal. Ze dragen vaak ziektes bij zich die ze op paarden en mensen kunnen overbrengen. Hun uitwerpselen en urine kunnen het voer besmetten met ziekten zoals salmonella, leptospirose en trichinose. Knaagdieren dragen ook vlooien, mijten en teken bij zich.

Knaagdierbestendig

Het is van cruciaal belang om alle voer en supplementen in knaagdierbestendige containers te bewaren, zoals metalen vuilnisbakken met beveiligde deksels. Plastic en houten containers zijn kwetsbaar voor kauwen en het is niet ongebruikelijk om keurig rond gaatje in de bodem van een plastic afvalbak aan te treffen. Controleer (nieuwe) zakken voer op gaten en gooi alle diervoeders weg die tijdens de opslag besmet geraakt kunnen zijn met uitwerpselen van knaagdieren.

Schoon houden

Hygiëne in de voerruimte is belangrijk. Houd de opslagruimte dus schoon en verschuif ook de bakken of containers met voer om ook er ónder de te vegen.

Voervreters

Afgezien van het risico op ziekte, kan een kolonie ratten verrassend grote hoeveelheden voer consumeren: een volwassen rat verbruikt naar schatting een ons voer per dag. Dit klinkt niet erg veel, maar een rat of muis is nooit alleen! En ze kunnen wel vijf nestjes van zo’n tien jonkies per jaar krijgen en zijn al met vijf weken geslachtsrijp! En ja, dan gaat het hard met de kolonie knaagdieren.

Dichtmaken

Ook de toegankelijkheid van je voerruimte moet je aanpakken. Gaten kun je tijdelijk dichtstoppen met staalwol, maar uiteindelijk moet je ze dichten met kit. Ramen en deuren moeten goed gesloten worden, zonder kieren in de kozijnen. Voor zadelkamers geldt uiteraard hetzelfde.

Stalkat

Een goede (gevaccineerde) stalkat is goed wapen tegen ongedierte, of een hond die van jagen houdt, bijvoorbeeld een terriër. Voer uiteraard je staldieren wel bij; van alleen knaagdieren hebben ze niet genoeg, en zorg ook voor schoon drinkwater. Sluit je de kat op in de voer- of zadelkamer, zorg dan ook voor een kattenbak.

(Muizen)vallen

Vallen zijn ook handig. Langs muren waar knaagdieren vaak rondrennen en in de buurt van gaten. Gewone ouderwetse veervallen voldoen prima, of elektronische rattenvallen.

Geen gif

Gif is niet zo’n goed idee, omdat je nooit zeker weet waar dat terechtkomt; ook de katten of vogels die vaak op stal ‘wonen’ kunnen het gif binnenkrijgen. Daarnaast kunnen vergiftigde knaagdieren opgegeven worden door bijvoorbeeld uilen of andere roofvogels, en die overlijden vervolgens ook. Bovendien: met ingang van 2023 is het kopen van ratten- en muizengif door particulieren verboden.

Bewaarcontainers

Dekens, zadeldekjes en reserve-uitrusting kun je in knaagdiervrije containers bewaren om te voorkomen dat knaagdieren ze gebruiken om in te nestelen. Gezellig, een familie muis in je dure (reserve)deken …

Alle inspanningen om knaagdieren zoveel mogelijk buiten de deur te houden, zullen je uiteindelijk geld besparen, en – belangrijker – je paarden behoeden voor onaangename en levensbedreigende ziektes.

MenSport/The Horse