Afbeelding

Je paard masseren, dat kun je ook zelf!

Verzorging Opvallend Welzijn

Een massage is fantastisch, dat weet je als je zelf wel eens gemasseerd bent. Stijve spieren worden weer los en bewegen gaat makkelijker. Ook paarden hebben baat bij een massagebeurt. 

Gecertificeerd paardenmasseur Karin Groot Jebbink legt ons de beginselen van het masseren van paarden uit. ‘Do try this at home!’ In dit bericht een tipje van de sluier om zelf aan de slag te gaan als ‘paardenmasseur’.

Let op je paard

Het is belangrijk om veilig te werk te gaan! Let goed op de signalen die een paard geeft tijdens het masseren. Naar je happen, slaan, duwen en/of draaien zal iedereen wel interpreteren als ongenoegen. 

Maar er zijn ook subtiele manieren waarmee een paard duidelijk maakt dat hij aanraking op bepaalde plekken onaangenaam vindt: ‘zuur’ kijken, met zijn huid trillen of de spieren aanspannen, duidden ook niet op een prettige ervaring. Let dus steeds goed op je paard! 

Ga ook niet op een krukje of iets dergelijks staan om te masseren. De kans dat je er vanaf valt, is te groot. Als het paard je massage wel prettig vindt, zul je merken dat hij zich ontspant, een been op rust zet en als ultieme uiting van zijn tevredenheid, een grote geeuw. Nog een aanbeveling van paardenmasseur 

Karin; klop nooit op bot-structuur, dat is gevoelig! Mocht je hierna de smaak te pakken hebben; op diverse plaatsen kun je een cursus volgen.

Manenkam kantelen

Het bovenste gedeelte van de hals bestaat uit heel veel lange spieren. Om de losheid te controleren én om ze los te maken kan je de volgende techniek toepassen: Houd met je duim in het midden (daar zit een soort ‘sleuf’) de hals tegen en buig met je hand de manenkam naar beneden. Laat na enkele seconden de bovenkant weer terug ‘schieten’. Ga van onder naar boven en doe dit drie keer. Buig de hals steeds een beetje verder door en behandel beide kanten.

Schoudervrijheid

Vouw je vingertoppen voorzichtig en rustig achter het schouderblad. Als de spieren voldoende ontspannen zijn, kan je tot wel twee vingerkootjes ver achter het schouderblad komen. Door dit te doen voel je hoe het met de schoudervrijheid gesteld is en kun je eventueel de spieren voorzichtig wat los maken.

Rug los kloppen

Om de bovenkant van de rug te beoordelen kan je eerst voorzichtig langs de uitsteeksels van de ruggenwervels voelen met je duim of vingertoppen. Kijk naar de reactie van het paard. Vertoont hij ongemak, dan is dat een reden om extra aandacht te besteden aan dat gebied. 

Om de spieren van de rug los te ‘kloppen’ maak je ‘kommetjes’ van je handen of een losse, open vuist. Daarmee klop je over de rug van je paard van net na de schoft tot ongeveer twee handbreedtes voor de punt van de heup (dus niet bij de lendenwervels). 

Zorg dat je niet op de uitsteeksels van de ruggenwervels klopt maar er onder. Als je klopt moet je ‘plofjes’ horen en geen ‘klappen’. De intensiteit moet je per paard even aanvoelen maar mag best stevig zijn om effect te hebben. Wanneer je rustig ‘klopt’ heeft het een ontspannend effect op je paard, wanneer je sneller klopt juist een opwekkend effect!

Billen loskneden

Ook de achterhand kun je loskloppen op de manier zoals bij de rug is beschreven. Houd dan de lijn van het heupbeen schuin naar achteren aan. Klop niet op het heupbeen, dat is gevoelig. 

Op de achterhand mag je best met wat meer kracht kloppen dan op de rug. Verder kun je de billen van je paard kneden om zijn broekspieren losser te maken. Dit doe je door met de muis van je hand een draaiende beweging te maken, terwijl je er kracht op uitoefent. 

Gebruik hierbij je gewicht in plaats van pure armkracht want anders is het niet vol te houden. Ook de rugspieren kan je op deze manier kneden. 

Maak ook de binnenkant van de broekspier goed los door je hand op de binnenkant van het achterbeen te leggen en kleine cirkelbewegingen te maken met je hand en de spier, dus naar jezelf toe.  

Tekst : Natasha Bruinsma/Hoefslag 

Foto: Shutterstock