Afbeelding
Sabine Timman

Waar krijg je (misschien) mee te maken als je paard ouder wordt?

Verzorging Opvallend Verzorging Welzijn

Als het paard ouder wordt, kunnen verschillende ouderdomsgebreken’ hun intrede doen als gebits- en oogproblemen, melanomen, hoefbevangenheid en PPID (voorheen ziekte van Cushing). Maar wanneer spreken we eigenlijk van een ouder paard? 

Gemiddeld bereikt een paard de top van zijn prestatievermogen op 14-jarige leeftijd. Maar wanneer het zijn hele leven goed gemanaged wordt, kan het paard ook op latere leeftijd nog topprestaties leveren. 

Wanneer is je paard oud?

Een paard dat de 15 jaar gepasseerd is ziet men doorgaans als een paard van oudere leeftijd. Een paard ouder dan 20 jaar noemt men bejaard. Een paard wordt gemiddeld tussen de 20 en 25 jaar oud, maar er zijn gevallen bekend van paarden die de leeftijd van 40 jaar bereikt hebben.

Leeftijd-gerelateerde aandoeningen bij paarden

In alle gevallen geldt dat bij een juiste behandeling het paard nog prima van zijn laatste levensjaren kan genieten. Uiteraard vraagt elk (ouderdoms)verschijnsel om een eigen benadering. Doe dit in overleg met je dierenarts 

Slechte lichamelijke conditie  

Bij een ouder paard gaat de algehele lichamelijke conditie vaak achteruit. Denk hierbij aan gebitsproblemen,  gewichtsverlies en bespiering die minder wordt. Een ouder paard heeft vaak een ‘doorgezakte rug’ omdat zijn buikspieren minder sterk zijn. Daarnaast wordt de vacht minder mooi, verwisselen de haren moeilijker en glanst het haarkleed minder. Ook treden er veranderingen in de spijsvertering op, waardoor deze minder efficiënt voedingsstoffen kan opnemen. Om ervoor te zorgen dat het oudere paard voldoende voedingstoffen binnen krijgt, zal het voederrantsoen moeten worden aangepast.

Gebitsproblemen 

De tanden en kiezen van een paard groeien vanaf het moment dat ze doorgekomen zijn gewoon door. Het geven van ruwvoer is daarom heel belangrijk, omdat het paard hierop langer moet kauwen en het wrijfvlak van tanden en kiezen kan afslijten.  Problemen met het gebit van een paard  zorgen ervoor dat de opname van voedingsstoffen minder efficiënt wordt. Het paard doet er bijvoorbeeld lang over om het voer op te eten en/of maakt proppen tijdens het eten. 

Gebitsproblemen zijn een belangrijke oorzaak voor het vermageren van het paard. Het geven van zemelen of speciale senior slobber waar ruwvoer in zit kunnen hierbij een uitkomst bieden. Om de kans op gebitsafwijkingen klein te houden kun je het paard het beste van jongs af aan periodiek door een gecertificeerd paardentandarts of -gebitsverzorger laten controleren. 

Artrose 

Bij Artrose zal het kraakbeen van de gewrichten van het paard slijtage vertonen, waardoor het gewricht minder soepel werkt en pijnlijk is voor het paard tijdens het bewegen.  Het paard zal met name bij koud en nat weer stijf, stram en/of kreupel lopen. Het lopen zal verbeteren als het paard enige tijd in beweging is en het lichaam is opgewarmd. 

PPID (of ziekte van Cushing)

PPID (Pituitary Pars Intermedia Dysfuntion) is een aandoening die veel voorkomt bij oudere paarden; 1 op de 7 paarden heeft deze ziekte. ‘Pituitary gland’ is de Engelse benaming voor de hypofyse. De hypofyse is een kleine klier die onder aan de hersenen hangt, welke zich bezig houdt met de hormoonhuishouding. Bij een paard met PPID is een deel van de hypofyse, de zogenaamde ‘pars intermedia’, ontregeld. Hierdoor kunnen er veranderingen in de vacht optreden als een dikkere, krullende vacht. 

Het paard kan lusteloos en sloom worden. Ook wordt de bespiering minder en verandert het figuur. PPID is ook één van de oorzaken van hoefbevangenheid. Het is zeer zinvol om te onderzoeken of een paard PPID heeft. De aandoening is niet helemaal te genezen, maar met een goede behandeling en verzorging kun je je paard vrolijk, fit en in goede conditie houden.

Melanomen

Melanomen zijn goedaardige tumoren en  komen vooral voor bij schimmels. De tumoren komen het meest voor bij de anus en/of vulva, bij de oorspeekselklier en rond de ogen en oren van het paard. Het paard kan hier in sommige gevallen hinder van ondervinden. De dierenarts kan ervoor kiezen de melanoom weg te snijden. Het is niet gezegd dat de tumor hiermee wegblijft. 

Cataract

Dit wordt ook wel staar genoemd. Het verouderingsproces heeft soms ook invloed op het oog van het paard. Er kan een soort witgrijze vertroebeling op de lens ontstaan waardoor het paard minder scherp/wazig ziet.  Behandeling is niet mogelijk.

Bron: De Hoefslag