Afbeelding

Is een paard van 20 bejaard of nog lang niet uitgerangeerd?

Verzorging Opvallend Verzorging

Gemiddeld wordt een paard 20 too 25 jaar oud. Althans: dat is wat beetje googlen over het algemeen als informatie oplevert. Het is dus helemaal niet zo gek dat een paard dat deze leeftijd nadert of overschrijdt, wordt gezien als ongeschikt voor de sport en klaar voor zijn pensioen. Maar, klopt dit wel? Heeft een paard van rond de 20 wel echt zijn beste tijd gehad of kan hij nog jaren mee?

Bonfire en Salinero

Er zijn talloze bekende voorbeelden van paarden die nog op topniveau presteerden, terwijl ze een ‘bejaard paard’ zouden moeten zijn. Bekendere voorbeelden zijn Bonfire en Salinero van dressuuramazone Anky van Grunsven. Met Salinero won zij in 2012 teambrons op de Olympische Spelen in Londen en met Bonfire nam ze in het jaar 2000 zelfs de gouden medaille nog mee naar huis. Beide paarden waren op dat moment 18 jaar oud. Bijna bejaard dus! Volgens de algemene begrippen dan.

Levenslustige paarden

Een verdere zoektocht op internet levert talloze voorbeelden op van fanatieke, energieke en levenslustige paarden van om en nabij de 20 jaar oud. De meeste hiervan worden nog regelmatig uitgebracht op wedstrijd en sommigen presteren zelfs nog op hoog niveau terwijl ze toch echt (ver) in de 20 zijn! Zijn al deze paarden een uitzondering op de regel of is het zo dat tegenwoordig paarden vitaler ouder worden dan voorheen? 

Vandaag de dag zijn we best ver op het gebied van paardenwelzijn en gezondheid. We beschikken over meer middelen en kennis die nodig zijn om een paard ouder te laten worden. Zo blijkt de gemiddelde leeftijd van een paard niet meer rond de 20 à 25 jaar te liggen, maar tussen de 25 en 33 jaar. Er zijn zelfs paarden die de prachtige leeftijd van 40 mogen bereiken zonder last te hebben van noemenswaardige ouderdomsgebreken.

Weidemaatje of gezelschapspaard

Of een paard van dergelijke leeftijd een bejaard paard is of niet, blijkt echter van talloze factoren afhankelijk. Verzorging is er hier dus een van, maar het ras speelt ook een rol, net zoals conditie, gebitsverzorging en voeding. Daarnaast is het ene paard het andere niet. En net zoals bij mensen zal het ene paard simpelweg ‘sneller verouderen’ dan het andere.

Maar dit betekent dus niet dat een 20- jarige paard waardeloos is en nog enkel kan functioneren als weidemaatje of gezelschapspaard. Een paard van 20 is tegenwoordig dus niet zomaar een ‘bejaard paard’ te noemen. Misschien ‘middelbaar’, maar zeker niet uitgerangeerd en vaak nog goed om jarenlang plezier (en liefde) van te hebben! 

Bron: heartofphoenix.org