Afbeelding

Inloopstal, waarom en hoe?

Verzorging Opvallend Verzorging

Een vrij toegankelijke inloopstal biedt voordelen voor paarden met hun instinct voor vrijheid en beweging. Paarden zijn gezonder en gelukkiger buiten dan binnen (uitzonderingen zijn er natuurlijk) en, in drukke tijden, zal je veel minder tijd besteden aan het in en uit de stal brengen van de viervoeters. De stal kan eenvoudig en goedkoop zijn en is dan nog steeds een waardevolle aanvulling. 

Vrij buiten lopende huisdieren

Paarden behoren tot de meest vrij buiten lopende huisdieren. Geëvolueerd van nomadische en trekdieren, hebben ze zich aangepast aan vele variabele terreinen en weersomstandigheden. Ze zijn gebouwd en instinctief gedreven om te bewegen. Hun eerste reactie op alles wat op afstand wordt beschouwd als een bedreiging is om te vluchten. Het getemd worden, heeft hier het een en ander aan veranderd, maar niet veel.

Natuurlijke manier

Paarden kunnen hitte en kou veel beter tolereren dan mensen. Sommige rassen kunnen meer verdragen dan anderen. Maar wat ze allemaal willen vermijden, zijn extreme wind, slagregen en sneeuw. Ook zeer warme temperaturen en de daarbij behorende vliegen. Dekens kunnen een aantal van deze problemen aanpakken, maar ze moeten voortdurend worden gewisseld om het paard droog te houden en te beschermen tegen extreme weersomstandigheden. 

Gevoelig orgaan

De huid met vacht van het paard vormen een gevoelig orgaan, fijn afgestemd op de grillen en verscheidenheid van weer en gebied. Hoe méér paarden op een natuurlijk e manier kunnen worden gehouden, hoe beter. Paarden die buiten worden gehouden in een veilige paddock met een schuilplaats of inloopstal, hebben een meer natuurlijke levensstijl. Zij bewegen naar hun eigen wensen. Dat komt ook hun spijsvertering ten goede. 

Voor de gewrichten is het flexibel en effectief bewegen beter dan het in kleine cirkels bewegen in de stal. Daardoor worden het spronggewricht en achterhand meer (over)belast. De paarden kunnen ervoor kiezen om weersomstandigheden, afhankelijk van het seizoen, te vermijden.

Eenvoud

Een belangrijk voordeel van een inloopstal is de pure eenvoud. Het maken is relatief makkelijk, maar voordat je begint is er wel een planning nodig. Om precies te bepalen wat je nodig hebt, is het aantal paarden uiteraard belangrijk. Als het maar één paard is, is een simpel driezijdig schuurtje met ruime hoogte en diepte en een goede basisafvoer prima. Maar als je meerdere paarden hebt, neem je het temperament en de aard van de kuddeleider ook mee.

Grootte

De stal moet gemaakt zijn om de paarden veilig te kunnen opvangen maar ook dat elk nog een gevoel van persoonlijke ruimte kan hebben. Ruinen kunnen heel goed in vriendschap leven, maar voeg een merrie toe aan de groep en ze zou onverdraagzaam kunnen zijn tegenover andere paarden in haar schuilruimte. Plan de schuilplaats met ontsnappingsmogelijkheid. Je wil geen paniekerig paard in de achterkant van de stal door een dominant dier dat hem niet zal laten passeren. Hierdoor kunnen ze in gevaar komen en zich blesseren. 

Met twee paarden heb je meer dan dubbel de ruimte nodig. Een maatstaf is minstens 10 m2 per paard of gebruik 3,5 x 3,5 m als algemene richtlijn voor een paard. Meer ruimte zal nodig zijn voor de grotere dieren. Onthoud echter dat niet alle paarden tegelijkertijd de stal zullen gebruiken, behalve natuurlijk tijdens extreme weersomstandigheden. De hoogte moet minimaal 2,5 m zijn aan de achterkant en 3 tot 3,5 m aan de voorkant, rekening houdend met het eventueel verzamelen binnen.

Plaats

Overweeg waar de schuilplaats moet liggen en de kant van de open zijde zal zijn. Het bepalen van die ligging is niet eenvoudig omdat het weer zo variabel kan zijn. Wat zijn de meest voorkomende windrichtingen? Uit welke richting komen meestal de winterstormen? Hoe draait de zon over de paddock overdag? Het is belangrijk om de schuilplaats op hoge, droge grond te plaatsen en dat de achterwand de wind opvangt, terwijl het open gebied niet direct zonlicht krijgt. Het moet gemakkelijk toegankelijk zijn voor voertuigen, maar uit de buurt van poorten, zodat je niet wordt belemmerd wanneer voertuigen in en uit de paddock moeten rijden tijdens het schoonmaken. 

Meer dan één weiland

Als je meer dan één weiland hebt, overweeg dan om de schuur langs de afrasteringslijn te plaatsen, zodat je via een poort de paarden naar een ander weiland kunt laten gaan als je rotatie in de weiden toepast. In de winter kan de poort worden opengelaten, zodat ze toegang hebben tot beide weiden. Als de locatie goed is, maar de bodem minder, verbeter deze dan met een goed gedraineerde bodem, zoals fijn grind en misschien steengruis. Bedek deze basis met bijvoorbeeld houtkrullen. Het moet bestand zijn tegen intensief gebruik.  Houd rekening met seizoensgebonden onderhoud van de bodem om hem stevig en goed gedraineerd te houden en maak de stal regelmatig schoon om overlast van vliegen te verminderen.

Ontwerp voor een schuilstal

De ‘sky is the limit’ voor het ontwerp. Online zijn er uitstekende modellen verkrijgbaar inclusief complete inrichting tot de laatste nagel. Sommige stallen zijn een bouwpakket maar zullen duurder zijn dan een eigen doe-het-zelf-project. De stal kan alles zijn, van drie zijden en een hellend dak tot een inloopstal met open, verdeelde stallen, een afgesloten berging voor voer, een hooiopslag en een zadelkamer. Of de stallen kunnen op een rij worden geplaatst, zodat elk paard vrije toegang heeft tot zijn eigen exclusieve ruimte. Je kunt het dak bouwen met een overstek om het beschermingsgebied te verhogen. 

Als er een opslagruimte is opgenomen, overweeg dit deel van de schuur van steen te maken om vocht en knaagdieren buiten te houden. Een optie is ook om die muren te isoleren. De opslagruimte kan worden gebruikt voor halsters etc. en verzorgingsmiddelen en medicijnen die in een afgesloten kastje moeten worden bewaard. Hoewel deze structuur nog steeds een inloopstal is, wil je dat het zo veelzijdig en efficiënt mogelijk is. 

Schuifpoort

Afhankelijk van de grootte van het afdak, kan het open einde een schuifpoort hebben om de dieren binnen te houden. Momenten die ze veilig kunnen staan, is wellicht van onschatbare waarde. Je kunt de plek gebruiken om een ritje voor te bereiden, als een plaats waar de dierenarts kan behandelen of onderzoeken of de hoefsmid zijn werk kan doen. Plus, als je machines gebruikt om de mest op te ruimen in de paddock, dan wil je de paarden liefst niet in de buurt hebben. 

Vergeet niet om dakgoten in je ontwerp op te nemen, zodat regen of smeltende sneeuw het niet recht voor je overkapping tot een zwembad maakt. De afvoerpijp kan ofwel op/in de grond uitmonden of je kunt het zo instellen dat het in de watertrog van het paard leidt: een goede manier om water op te vangen (en niet te verspillen).

Verlichting

Overweeg elektriciteit in de schuur. Verlichting in de winter zal waardevol zijn wanneer je hooi gaat geven, de paarden controleert of gaat opstrooien. Als je ‘s nachts een noodgeval hebt, is het belangrijk om een lichtbron te hebben. Raadpleeg bij een elektricien hoe je ondergrondse kabels van de bron naar de stal kunt maken. Installeer de stroomaansluitingen op een veilige plek waar de paarden er niet bij kunnen en plaats een stroomonderbreker die de veiligheid binnen een tel kan waarborgen.

Water

Indien mogelijk, maak een watertoevoer naar de stal om niet alleen de watertrog te vullen, maar ook om te wassen en schoon te maken. De plaatselijke loodgieter zal om advies moeten worden gevraagd hoe een leiding van de hoofdtoevoer naar de schuur te maken en veilig het water binnen te brengen. Denk ook aan vorstbescherming! Als je besluit om je eigen inloopstal te bouwen, informeer dan bij de plaatselijke gemeente of bouwvergunning nodig is, zodat je kunt voldoen aan de regelgeving en geen problemen achteraf krijgt. 

Bron: horsejournals 

Foto: Shutterstock