Foto: Arnd.nl
Foto: Arnd.nl l

Diarree: hoe gevaarlijk is dat?

Verzorging Opvallend

Diarree bij paarden komt regelmatig voor en kan heel onschuldig zijn, maar kan ook een ernstige oorzaak hebben. Als je paard diarree heeft, betekent dit net als bij mensen dat er ergens iets niet goed zit in het lichaam. Het is in alle gevallen belangrijk dat het paard niet uitdroogt en voldoende vocht binnenkrijgt. Bij aanhoudende diarree ga je samen met je dierenarts op zoek naar de oorzaak en de oplossing.

Symptomen van diarree

  • Het paard heeft dunne, waterige of brij-achtige mest
  • Het paard mest vaker en meer dan normaal
  • Soms eerst dunne mest en daarna een waterachtige vloeistof

Oorzaken van diarree

Diarree bij het paard kan mild, ernstig tot levensbedreigend van aard zijn. De lichamelijke toestand van het paard kan (snel) achteruit gaan, doordat het bij diarree vocht en voedingsstoffen verliest. Om diarree op de juiste manier te kunnen behandelen, is het belangrijk om de oorzaak te vinden. 

Regelmatig voorkomende oorzaken zijn: 

Zand 

Een paard dat op een schrale wei of paddock loopt, kan veel zand opnemen. Het darmkanaal voert het zand normaal vlot af, maar het kan zich ook gaan ophopen in de blinde of dikke darm, waardoor het paard diarree en/of koliek kan krijgen. Het paard is meestal niet echt ziek en heeft dan meestal een brijige mest en/of een natte staart.

Voeding 

De darmflora van het paard is normaal een evenwicht van verschillende bacteriën, aangepast aan het soort voer dat verteerd moet worden. Een (plotselinge) voerverandering of bijvoorbeeld beschimmeld/bedorven voer verstoort de darmflora, wat diarree tot gevolg kan hebben.

Gebitsproblemen 

Als het paard en slecht gebit heeft, kan het zijn voer niet voldoende kauwen. Hierdoor komen er veel grove stukken voer in de darm, wat kan leiden tot diarree. Je ziet dan vaak onverteerde mest met veel water en een natte staart. 

Stress 

Als het paard gevoelig is voor stress kan het aan de diarree raken, bijvoorbeeld tijdens concours of transport.

Worminfectie 

Elk paard heeft wormen, maar de meeste wormen veroorzaken pas problemen als ze in grote hoeveelheden aanwezig zijn. Diarree door een worminfectie komt vooral voor bij jonge opgroeiende paarden, waarbij de boosdoener meestal de rode bloedworm is. Het paard kan ernstig ziek zijn met waterdunne diarree en kan binnen een aantal dagen hard achteruit gaan.

Salmonella-bacterie 

De meest voorkomende infectieuze oorzaak van diarree is Salmonella. Een besmetting met deze bacterie kan compleet verschillende gevolgen hebben en is bovendien overdraagbaar van dier op mens! Zo kan het paard alleen maar drager zijn en nergens last van hebben, terwijl een ander paard met bijvoorbeeld minder weerstand eraan overlijdt. Het paard kan ernstige waterdunne diarree hebben, evenals koorts en/of een bloedvergiftiging. 

Colitis X 

Dit is een acute ernstige darmontsteking, waardoor het paard acute diarree en koorts kan krijgen. De exacte oorzaak is niet bekend en het kan zeer gevaarlijk en levensbedreigend zijn voor het paard.

Behandeling

Bij behandeling is het van groot belang dat het paard niet uitdroogt. Bij ernstige diarree zal de dierenarts infusen met vloeistof toedienen. Wat het paard nodig heeft, wordt bepaald aan de hand van bloedonderzoek. Verdere behandeling is geheel afhankelijk van de oorzaak. Soms is een kliniekopname wenselijk bij ernstige en gecompliceerde gevallen. 

Bron: De Hoefslag