foto: Shutterstock
foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Hydrotherapie: de heilzame effecten van water

Verzorging

Paarden werden vroeger al in stromend water gezet. Het water koelde de benen en zorgde daarbij voor een deugddoende massage. Paardeneigenaren wisten dus al heel vroeg: water helpt! Hydrotherapie is goed voor je paard; ook na een strandrit kan je je paard trakteren op een bad in zee: koud zeewater is zelfs nog beter voor de doorbloeding.

Positieve effecten

Melissa King (universiteit van Colorado) vertelt: “Training in het water verbetert de mobiliteit van de gewrichten, het bewegingsapparaat en de spieropbouw.” Het water speelt daarbij een erg grote rol: het zorgt ervoor dat het paard niet zijn hele gewicht alleen moet dragen. De weerstand van het water dwingt het paard ook om zich in te spannen en zijn spieren te gebruiken. De druk van het water heeft dan weer een deugddoend massage-effect.

Waterslang

Volgens fysiotherapeute Helle Kleven is een waterslang een echte weldaad voor de benen van het paard. Niet alleen de koude doet goed, maar ook de combinatie van water en druk op de huid werkt. Die factoren zorgen voor een stimulatie van het cardiovasculaire systeem én het lymfesysteem. Dat kan bijzonder effectief zijn bij dikke benen, die het gevolg zijn van een letsel of vermoeidheid door overbelasting. Door de waterslang gericht te gebruiken, worden de lymfen gestimuleerd. Het water hoeft daarbij niet met veel druk uit de slang te komen, maar moet zacht rond het been van het paard stromen.

Zwemmen

Zwemmen met je paard is niet alleen leuk, maar het is ook goed voor hem. Het versterkt zijn cardiovasculaire systeem, zorgt ervoor dat blessures aan het bewegingsapparaat sneller genezen en bevordert de conditieopbouw. Zwemmen biedt dus heel wat voordelen, maar niet elk paard heeft er baat bij. Als je paard heel angstig of paniekerig reageert, heeft het niet veel zin om hem te laten zwemmen. Paarden met open of geïnfecteerde wonden mogen ook niet in het water. Je overlegt dus het beste eerst met je dierenarts.

Aquatrainer en whirlpool

In veel revalidatiecentra voor paarden vind je al een aquatrainer, een soort loopband in een zwembad. Paarden die kracht en conditie moeten opbouwen kunnen dat doen in zo’n aquatrainer, zonder hun geblesseerde ledematen te belasten. De universiteit van Sydney heeft in 2001 een aantal experimenten met een soort whirlpool gedaan. Het bad werd gevuld met zoutwater (vijf tot negen graden Celcius), en in beweging gezet door luchttoevoer. 

Vijftien paarden met problemen aan de oppervlakkige buiger en vijf paarden met ligamentletsels waren de proefkonijnen: drie keer per week spendeerden ze tien minuten in het bad. Na het experiment bleken de echografieën aan te tonen dat de blessures van de paarden opvallend verbeterd waren. Twee andere paarden met traumatische kneuzingen werden twee keer per dag behandeld. 72 uur na hun ongeluk konden ze hun training weer oppakken. 

Zes andere paarden met problemen aan de benen herstelden sneller dan verwacht dankzij de hydrotherapie. Intussen worden dergelijke apparaten niet meer enkel voor therapeutische doeleinden gebruikt. Hydrotherapie voor paarden voorkomt ook blessures en houdt je paard gezond.

Bron: De Hoefslag