Afbeelding

Help je paard met verharen

Verzorging Opvallend

Officieel is het nog geen voorjaar, maar de biologische lente is al begonnen. Dat merk je vooral aan het feit dat de dagen langer worden en de temperatuur (meestal) stijgt. Dus... de tijd dat de haren loslaten bij je paard of pony.

Verhaart jouw paard of pony ook zo enorm? Het lijkt wel of er nooit een eind komt aan je lange poetssessies! Is er een manier om het verharen sneller te laten verlopen? Vooral sobere rassen lijken er eeuwen over te doen om van hun winterhaar af te komen. 

Voeding kan iets helpen de ruiperiode te versnellen: goede voeding zorgt voor een gezond dier zonder tekorten aan vitamines en mineralen. 

Zorg dat je paard/pony gezond is 

Een gezond dier heeft een gezonde stofwisseling, hormoonhuishouding en een gezonde vacht. Hierbij gaat de rui het snelste. Overgewicht en ondergewicht verstoren de stofwisseling en hormoonwerking en kunnen daardoor invloed hebben op de rui. Oudere dieren komen o.a. door een tragere stofwisseling vaak langzamer door hun vacht heen. 

Voorkom een tekort aan mineralen 

Mineralen zoals zink, zwavel en biotine spelen een rol bij de conditie van de vacht. Voorkom tekorten aan deze mineralen. Indien nodig kunnen deze voedingsstoffen voor de vacht door middel van supplementen bijgevoerd worden. 

Extra energie in de verharingsperiode? 

Soms wordt gezegd dat paarden extra energie nodig hebben in de rui. De verharingsperiode is vaak een kwetsbare periode, bijvoorbeeld door wisselvallig weer, verschuivingen in tijd binnen en buiten en gerommel met dekens. Houd de conditie van je paard in de gaten, maar in de meeste gevallen is extra voer niet nodig. 

Hoe groter het verschil tussen winter- en zomervacht, hoe langer de ruiperiode duurt. Dit geldt vaak voor sobere rassen (zelfs dekens helpen bij sommige pony’s maar weinig) en paarden en pony’s die dag en nacht buiten lopen. Verder speelt leeftijd een rol: hoe ouder hoe langer de ruiperiode vaak duurt. 

Bron: Hoefslag 

Foto: Shutterstock