Afbeelding
DigiShots

Voer voor een gespierd paard

Verzorging Opvallend

Je traint je paard bewust en bouwt hem netjes op. Dat zie je terug in zijn spieropbouw. Soms wil dat laatste echter niet helemaal lukken. Je paard blijft kaal en is niet mooi gespierd. Dan is de vraag: wat is er aan de hand? Voeding kan een verschil maken.

Eiwit

Eiwit is de belangrijkste bouwstof voor de spieren en is noodzakelijk voor spierherstel. Eiwit bestaat uit aan elkaar gekoppelde aminozuren, waarvan er enkele door het lichaam zelf kunnen worden aangemaakt. Enkele van die aminozuren zijn echter essentieel, wat betekent dat een paard deze uit de voeding moet halen. Is de voeding eiwitarm en voorziet het niet in essentiële aminozuren, dan is spieropbouw lastig en kan zelfs spierafbraak optreden.

Voldoende ruw eiwit in het rantsoen

Voor onderhoud heeft een paard overigens niet veel eiwit nodig; goede kwaliteit ruwvoer en een beetje krachtvoer zijn vaak voldoende. Tijdens training worden spiervezels afgebroken, welke na de training weer opnieuw, en sterker, worden opgebouwd. Tegenwoordig zijn zowel kracht- als ruwvoeders vaak eiwitarm. Kies daarom liever voor een specifiek sportproduct met extra eiwit.

Essentiële aminozuren

Zoals gezegd moet de voeding voorzien in de essentiële aminozuren. Voor een paard zijn dat lysine, methionine, leucine, isoleucine, fenylalanine, threonine, tryptofaan, histidine en valine. Van krachtvoer is meestal minimaal het lysine- en methioninegehalte bekend. Speciale eiwit- of aminozuursupplementen bevatten echter een volledig uitgekiend aminozurenprofiel en kunnen helpen bij de spieropbouw.

Hoge biologische waarde

De waarde van het eiwit in de voeding, is afhankelijk van de verteerbaarheid en het aminozurenprofiel. Hoe meer essentiële aminozuren het eiwit bevat, hoe hoger de biologische waarde. Luzerne bevat ongeveer 18-20% ruw eiwit, waarvan  50-60% wordt verteerd. Voedermiddelen rijk aan eiwit met een hoge biologische waarde zijn o.a. soja en lijnzaad.

Reputatie

Eiwit heeft tientallen jaren geleden volledig onterecht een slechte reputatie gekregen: het zou de oorzaak zijn van o.a. hoefbevangenheid. Hierdoor zijn veel ruw- en krachtvoeders tegenwoordig eiwitarm. Eiwit is echter een essentieel onderdeel van de voeding en verdient de nodige aandacht: tekorten kunnen de prestaties en gezondheid behoorlijk in de weg staan.

Bron: Hoefslag 

Foto: Stock