Afbeelding

Wat je moet weten over röntgenfoto’s

Verzorging Opvallend

Zowel in de humane gezondheidszorg als in de hippische wereld wordt veel gebruik gemaakt van röntgenologie. Met röntgenfoto’s kunnen lichaamsdelen van paarden bekeken worden alsof de huid, de spieren en andere weefsels er niet zijn. Een paardenarts kan hierdoor een veel betere diagnose stellen dan wanneer hij het paard alleen met het blote oog zou beoordelen.

Digitale röntgenologie

Röntgenologie heeft zich zeer snelle ontwikkeld. Alles gaat tegenwoordig digitaal, röntgenfoto’s zijn direct zichtbaar op een computerscherm. De beelden zijn haarscherp en kunnen worden uitvergroot, zodat alles nauwkeurig en gedetailleerd kan worden geanalyseerd. 

Ook belichting en contrast van een röntgenfoto kan aangepast worden, waardoor een tweede reeks foto’s vaak niet meer nodig is. Hierdoor staat het paard minder bloot aan straling en ervaart het minder stress.

Mobiele röntgenologie

Bij mobiele digitale röntgenologie kan het röntgenproces op locatie plaatsvinden. Grote voordelen zijn onder andere:
* Minder stress voor het paard (bijna geluidloos, vervoer van het paard is niet noodzakelijk)
* Eenvoudig meerdere paarden op dezelfde locatie onderzoeken
* Zeer doeltreffend bij kreupelheidsdiagnostiek of aankoopkeuringen ter plekke
* Eenvoudige verstrekking van röntgenfoto’s per cd/e-mail

Wanneer röntgenfoto’s?

De belangrijkste redenen voor een onderzoek zijn:
* Letsel, bijvoorbeeld bij verdenking van een botbreuk
* Kreupelheidsdiagnostiek: het zichtbaar maken van gewrichtsartrose, een ontsteking aan het botvlies, hoefkatrolontsteking, fracturen, scheurtjes e.d.|
* Hoefbevangenheid: voor het bepalen van de vorm van hoefbevangenheid, hoe ernstig de situatie is en of er sprake is van bijvoorbeeld kanteling of verzakking van het hoefbeen
* Keuring Verkoop- /aankoopkeuring: na de klinische keuring kan er gekozen worden voor aanvullend röntgenonderzoek.
* PROK keuring: Project Röntgenologisch Onderzoek KWPN onderzoekt de röntgenologische (erfelijke) afwijkingen bij paarden vanaf 2,5 jaar. Hierbij is vooral te denken aan spat, OC en OCD. Het KWPN streeft hiermee een gezonde paardenpopulatie na. De PROK-keuring kan alleen uitgevoerd worden door een dierenarts die op de PROK-lijst staat. De beelden worden opgestuurd naar het KWPN en beoordeeld door de PROK-commissie.
* OC/OCD-screening: OC ontstaat tijdens de ontwikkeling van het veulen, waarbij het kraakbeen zich omzet in bot en hierbij iets verkeerd gaat.
* Sportkeuring: bij een sportkeuring worden er vooral röntgenbeelden gemaakt om de botten in de benen van het paard te beoordelen, dit met het oog op de sportdiscipline en toekomoestige prestaties van het paard.

Bron: De Hoefslag