Afbeelding
DigiShots

9 Basistips goed voeren

Verzorging Opvallend

Het valt niet van iedere paardeneigenaar te verwachten dat hij alle ins en outs van het spijsverteringssysteem en voeding van een paard kent. Een gebrek aan kennis maakt goede voerkeuzes lastig en veel gezondheidsproblemen ontstaan dan ook door verkeerde voeding en verkeerd voermanagement. 

Een paar tips helpen je om je paard goed te voeren.

Leer naar je paard te kijken

Een te dikke of juist magere lichaamsconditie zijn veelvoorkomende gevolgen van verkeerd voeren. Kennis van de Body Condition Score en Cresty Neck Score vormt de basis voor het bepalen van de status van jouw paard en of je dus meer of minder moet voeren. Ook het herkennen van veranderingen in het temperament is belangrijk om het voerregime goed te kunnen aanpassen aan je paard.

Win informatie in bij professionals

Slechts weinig mensen hebben écht verstand van voeding; de dierenarts, fysiotherapeut, de hoefsmid, ze hebben allemaal hun eigen specialisme en dat is niet voeding, met uitzondering van sommige dierenartsen. Heb je informatie nodig, raadpleeg dan een (onafhankelijke) voerspecialist of een gespecialiseerde dierenarts, en niet een stalgenoot die iemand kent die iemand kent die een vergelijkbare situatie heeft meegemaakt en dus denkt te weten hoe het zit.

Ruwvoeranalyse

De basis van een goed rantsoen bestaat uit voldoende ruwvoer, indien nodig aangevuld met krachtvoer of een (compleet) supplement. Vroeger leken alle krachtvoeders veel op elkaar, tegenwoordig zijn er grote verschillen. Ook is er een enorm aanbod aan supplementen. Een ruwvoeranalyse geeft inzicht in de voedingswaarde van het basisrantsoen; vul aan waar nodig, maar maak het niet overdreven ingewikkeld en gekunsteld met allerlei onnodige toevoegingen. 

Basisregels

Spijsvertering en voeding zijn complexe onderwerpen wanneer je jezelf er echt in verdiept. Maar goed voeren is niet zo lastig als het lijkt; houd simpelweg de basisregels in je hoofd en zorg dat je bij problemen de juiste mensen raadpleegt! 

Bron: De Hoefslag