Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Is brood geschikt voor paarden?

Verzorging

Iedereen geeft zijn paard wel eens een stukje brood. Voor veel mensen, vooral ook voor leken, is brood voor paarden zelfs de lekkernij bij uitstek. En terecht ook, want bijna ieder paard is er dol op. Toch kun je er beter spaarzaam mee omgaan; brood heeft verschillende eigenschappen waardoor het bij grotere hoeveelheden voor verteringsproblemen kan zorgen.

Zetmeel en suiker

Graan is het belangrijkste bestanddeel van brood. Op zich is daar niets mis mee; het graan is ook verhit geweest en daardoor goed verteerbaar. Toch kan het zetmeel bij grotere hoeveelheden brood tot problemen leiden, zoals heetheid (door snelle energie) en diarree/koliek door teveel onverteerd zetmeel. Paarden met stofwisselingsproblemen (insulineresistentie, hoefbevangenheid) kun je beter helemaal geen brood geven.

Gaskoliek

Vooral bij vers brood bestaat de kans dat het brood in het maagdarmoestelsel gaat gisten. Het verteert langzaam, waardoor bacteriën er snel vat op krijgen en hierbij veel gas produceren. Hierdoor kan gaskoliek ontstaan.

Deegballen

Vers brood is soepel van structuur en kan aan het gehemelte van een paard blijven plakken. Dit levert geen gevaar op, maar het is wel een vervelend gevoel voor je paard en hij kan er heel de dag mee bezig zijn om het los te krijgen. Verder bestaat de mogelijkheid dat het verse brood deegballen vormt in het maagdarmoestelsel, die maar heel langzaam verteren en de kans op verstoppingen en gaskoliek vergroten. 

Oud en droog brood

Uit bovenstaande punten mag duidelijk zijn dat een paar sneetjes brood echt geen kwaad kunnen, maar dat oud, uitgedroogd brood de voorkeur heeft boven vers brood. Laat het ‘vercrackeren’ op een droge plaats en zorg dat er geen schimmel op staat voordat je het aan je paard geeft. 

Bron: De Hoefslag

Foto: Remco Veurink