Paardenweide en welzijn
Paardenweide en welzijn

Is jouw paardenweide er klaar voor?

Welzijn

Het voorjaar is al volop in de gang en de paarden lopen als het goed is al lekker op de wei. Hoe is het met jouw paardenweide gesteld?

Weidegang is essentieel voor de ontwikkeling van jonge paarden en voor het psychische en fysieke welzijn van alle paarden. Er zijn wel enkele eisen waaraan de weide moet voldoen. De wei moet om te beginnen groot genoeg zijn. 

Per paard heb je 0,5 tot 1 hectare weiland nodig als je ook de productie van het ruwvoer meerekent, anders wordt 1 hectare weiland voor vier paarden geadviseerd. Voor de opfok van jonge paarden is een oppervlakte van minimaal 2 hectare per perceel gewenst. Daar kunnen, afhankelijk van de kwaliteit van het grasland, maximaal vier tot acht paarden op. Hoe groter hoe beter.

Onderhoudsmaatregelen

Of paarden het hele jaar door of maar een gedeelte van het jaar in de weide kunnen, hangt af van de bodemsoort en het weidemanagement. In de praktijk blijkt vaak dat het graslandbeheer in de paardenhouderij te weinig aandacht krijgt. Zonde, want het is wel degelijk nodig. Paarden hebben immers een grote hoefafdruk en grazen selectief. Plaatsen waar mestballen liggen worden wekenlang gemeden. Met een paar onderhoudsmaatregelen hebben jij en je paard langer plezier van de wei.


Graslandbeheer is van belang - Arnd Bronkhorst

Wisselbeweiding

Eén van die maatregelen is om de weide afwisselend te gebruiken voor ruwvoerwinning en beweiding. Overigens is het goed om ook begraasde percelen regelmatig na te maaien. Wisselbeweiding met rundvee of schapen is ook goed om de grasmat gesloten te houden. Verwijder dagelijks de mest om wormbesmetting te minimaliseren. Houd je paard na het geven van een wormpasta een tot twee dagen uit de weide, zodat de wormen niet alsnog met de mest in het weiland terecht komen.

Jacobskruiskruid

Het mooiste zou zijn als je gebruik kunt maken van meerdere percelen. Dan krijgt een perceel de tijd om te herstellen na een periode van begrazing. Bemesting is goed maar let op het gebruik: paardengras mag stengelig zijn! Tijdig nazaaien helpt bij het behoud van de grasmat. 

Er zijn zelfs speciale grasmengsels voor paarden verkrijgbaar, vaak gecombineerd met kruiden. Verwijder regelmatig giftige planten zoals Jakobskruiskruid en schep ze er met wortel en al uit. Haal ook eventueel zwerfvuil uit de weide. 

Jacobskruiskruid
Jacobskruiskruid - Foto: Istockphoto.com

Bron: KNHS 

Foto: Digishots