Jacobaea vulgaris plants.
Jacobaea vulgaris plants.

Hoe bestrijd je Jacobskruiskruid?

Welzijn Opvallend

Jacobskruiskruid lijkt steeds vaker voor te komen in de Nederlandse paardenwei. Hoe voorkom je dat deze plant, die voor paarden levensgevaarlijk kan zijn, de overwoekert? Vers zullen paarden de plant niet eten, maar als de weide ook gebruikt wordt om hooi te winnen, moet je er voor zorgen dat er geen kruiskruid in de pakken terechtkomt. In gedroogde vorm herkent het paard de plant niet meer, en zal het er dus wél van eten.

Giftige plant

Jacobskruidkruid vormt een ernstig gevaar voor paarden, pony’s en ezels. Het eten van deze plant kan dodelijk zijn. Overleven zij een vergiftiging, dan zullen zij nooit volledig herstellen. De plant valt erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich snel. Omdat de bermen minder vaak gemaaid worden, verspreidt kruiskruid zich nog gemakkelijker. Paarden zullen zelf niet zo snel van Jacobskruiskruid eten. Het gevaar zit hem erin, dat een weiland met deze plant wordt gehooid. In gedroogde vorm herkennen paarden het Jacobskruiskruid niet en als ze te veel van dit hooi eten, over langere periode, is dit fataal. 

Bestrijding van Jacobskruiskruid

Paardenpunt Vlaanderen adviseert om Jacobskruiskruid te bestrijden door de plant handmatig te verwijderen (met wortel en al) of herhaaldelijk te maaien (vóór de zaadzetting). Ook bemesten van de weide is raadzaam, zodat het grastapijt goed gesloten blijft. Zo krijgt Jacobskruiskruid geen kans om te kiemen. Ook de natuurlijke vijanden van de plant, zoals rupsen, worden soms gebruikt om de plant te bestrijden.

Foto: Istockphoto/DutchlightNetherlands