Een paard vraagt verzorging en is geen impulsaankoop
Een paard vraagt verzorging en is geen impulsaankoop

Aanschaf nieuw paard overwogen: spontaan of op je gevoel?

Welzijn

Hoe besluit jij om juist dat paard of die pony te kopen? ‘Paardenliefde’ kan blind maken. Natuurlijk moet je blij worden als je het paard ziet en moet er de welbekende ‘klik’ zijn. Maar hoe kom je tot een verstandige keuze? Het kan helpen om een wensenlijst op te stellen. Het belangrijkste is hierin: wat is je doel? In de sport of juist recreatief. En maak dit wat specifieker.  En stel jezelf de vraag: “Heb ik genoeg energie, tijd en de mogelijkheden om dit te realiseren?” Denk ook aan de plek, benodigd materiaalen begeleiding.

Concessies op je wensenlijst

Als je dit helder hebt, komen alle andere punten. Denk aan voorkeur geslacht, leeftijd, eerdere prestaties, bepaalde karaktereigenschappen, budget etc. Mocht je zoektocht langer duren, dat moet je wellicht concessies doen. Maak de lijst verder af, door dingen waar je absoluut niet op wil inleveren en punten die nog bespreekbaar zijn.

Karaktereigenschappen en ras

Misschien voor de hand liggend, maar verdiep je in het ras. Welke algemene kenmerken horen erbij. Uiteraard zijn er uitzonderingen. Kijk eens op de website van de stamboekvereniging. Hierop staan ook de goedgekeurde hengsten. Tijdens de keuringen is er uitgebreid onderzoek gedaan en worden de kenmerken per hengst benoemd. Op gebied van de sportprestaties kan je via het KNHS alles opvragen.

Eerste bezichtiging

Je eerste ontmoeting met het paard in de box, hoe reageert het op jou en op onverwachte dingen. Wat vertellen zijn ogen. Het beste is om zelf het paard uit de box te halen ,te poetsen en op te tuigen. Laat dan eerst de eigenaar het paard rijden en later jezelf. Want wat de een braaf vindt, verstaat de ander hier iets anders onder. Laat het paard lopen op het harde, op de volte, vrij in de bak, voor de wagen en wellicht ook onder de man. Het kan helpen om je eigen instructeur mee te nemen voor expertise.
Algemeen