Afbeelding

Wat is hyperlipemie en hoe voorkom je het?

Welzijn Opvallend

Hyperlipemie is een moeilijke naam voor een ziekte waarbij er bij een paard te veel vet in het bloed komt. Dit gebeurt wanneer paarden in een situatie komen waarbij zij meer energie nodig hebben dan dat ze op (kunnen) nemen, ook wel een negatieve energiebalans genoemd. Wanneer paarden stoppen met eten, is het normaal dat de vetreserves worden aangesproken om energie te krijgen. Toch gaat dit niet altijd even goed.

Hoe ontstaat Hyperlipemie?

Een normale stofwisseling zorgt ervoor dat in tijden van overvloed voedingsstoffen onder invloed van insuline opgeslagen worden als vetten in vetdepots. In slechte tijden kunnen deze opgeslagen vetten onder invloed van een ander hormoon (glucagon)gemobiliseerd worden en gebruikt worden als energiebron. Vetafbraak en een geringe verhoging van de hoeveelheid vet in het bloed zijn dus een normale reactie van het lichaam. De afbraak van vetten wordt versneld en verhoogd in stressvolle situaties onder invloed van stresshormonen. 

Wanneer door omoestandigheden zoals stress, insulineresistentie en een te ruime voedingscondities de hoeveelheid vetten die afgebroken worden overdreven is, kan een paard bloedvervetting krijgen.

Bij welke paarden komt Hyperlipemie vooral voor?

Deze ernstige aandoening komt met name voor bij sobere ponyrassen, minipaarden en ezels. Hoewel in theorie elk paard de ziekte kan krijgen zien we deze bijna niet bij warmbloed paarden. Paarden en pony’s met Insulineresistentie en/of het Equine Metabool Syndroom zijn het meest gevoelig, aangezien zij een afwijkende stofwisseling hebben en snel te dik worden. Ook drachtige merries of veulenmerries die melk geven verbruiken veel meer energie dan andere paarden en hebben veel meer kans om in een negatieve energiebalans te raken en bloedvervetting te krijgen.

Symptomen van Hyperlipemie

Een paard met te veel vet in zijn bloed:

  • wil niets meer eten
  • is zeer sloom
  • wordt snel zwak
  • speelt vaak nog wel wat met water, waardoor je de indruk krijgt dat het drinken wel goed gaat, maar dat valt vaak tegen.

De meeste paarden hebben:

  • een royale voedingstoestand en;
  • de merries zijn vaak drachtig of er loopt een veulen aan de voet.
  • Geelzucht is een symptoom dat ook vaak gezien wordt en duidt op een leverprobleem en leververvetting.

Daarnaast zie je ook:

  • ataxie (liggen en niet meer overeind komen)
  • diarree en;
  • een verhoging van de lichaamoestemperatuur

Diagnose en behandeling Een paard met bloedvervetting is een serieuze zaak en een spoedgeval. Paarden die aan de ziekte lijden, worden zelden uit zichzelf beter en kunnen wanneer een behandeling niet of te laat wordt ingezet overlijden. Paarden met bloedvervetting hebben een negatieve energiebalans en door de vetten in hun bloed stoppen ze vaak helemaal met eten. Een negatieve spiraal die door een dierenarts snel moet worden doorbroken.   

Bron: dehoefslag.nl