Afbeelding

3 tips tegen maagzweren

Welzijn Opvallend

Van de sport- en recreatiepaarden heeft 50 tot 70% in meer of mindere mate last van irritatie van het maagslijmvlies, tot meerdere diepe zweren aan toe. Naast stress en medicijngebruik spelen voeding en stalmanagement een grote rol bij het ontstaan van maagzweren. 

Onafhankelijk van de oorzaak zijn de volgende aandachtspunten van belang als je je paard van zijn maagprobleem af wilt helpen.

1. Voorkom een lege maag

Een paard produceert constant maagzuur, ook wanneer er geen voedsel in de maag aanwezig is. Dit betekent dat een lege maag snel verzuurt en in een te zure maag kunnen bestaande zweren niet of heel moeilijk genezen. 

 Zorg dat je paard 24 uur per dag beschikking heeft over ruwvoer, zoals een mix van hooi, stro en luzerne. Kuilgras is vanwege de hogere zuurgraad (hoe minimaal ook) minder geschikt. Een slowfeeder biedt uitkomst, zeker voor de nacht!

2. Weinig/geen granen

Voeders met een hoog zetmeel- en suikergehalte, zoals de meeste krachtvoeders en granen, hebben een verzurende werking. De koolhydraten in het voer worden door bacteriën in de maag omgezet in zuren. Bovendien blijft krachtvoer relatief lang in de maag waardoor er extra lang en veel maagzuur wordt aangemaakt. 

Hoe groter de portie, hoe meer maagzuur en hoe langer de maagzuur blijft. Voer een paard met maagzweren daarom zo min mogelijk krachtvoer/granen en houd een portiegrootte van maximaal 0,5-0,75 kg aan voor een paard van 600 kg.

3. Gebruik verzachtende voedermiddelen

Luzerne is calciumrijk, waardoor het de zuurgraad in de maag meer verlaagt dan andere ruwvoeders. In het algemeen werken ruwvoeders verdunnend, omdat een paard hier veel op moet kauwen en daardoor veel speeksel produceert. Dit speeksel verdunt het maagzuur. Ruwvoer is daarom een heel belangrijk onderdeel van een anti-maagzweren-rantsoen. Het ruwvoer wordt gegeven voordat er eventueel een brok gevoerd wordt. 

Een product als bietenpulp (zonder melasse) is eveneens calciumrijk en een goede aanvulling. Indien nodig kan hier plantaardige olie aan worden toegevoegd voor extra energie. Het is vaak moeilijk te bepalen of een paard last van zijn maag heeft. 

Symptomen van een maagzweer

Symptomen van een maagzweer zijn bijvoorbeeld een doffe vacht, brijïge ontlasting, vermagering, milde koliekverschijnselen, maar ook veel gapen en/of plotseling beginnen met luchtzuigen. Een echte diagnose kan echter alleen worden gesteld aan de hand van een endoscopie.

Bron: de Hoefslag/ Ir. Marike Jacobs (Voerconsultant)

Afbeelding