Afbeelding
Foto: Veurink/SanomaFoto: Remco Veurink

Wat doe je bij spierbevangenheid bij je paard?

Welzijn Opvallend Welzijn

Spierbevangenheid is een ziekte waarbij een paard niet meer wil/kan bewegen door totale verzuring van de spieren. Het wordt ook wel tying up genoemd, of maandagziekte. Die laatste naam stamt uit vroeger tijden.

De meest voorkomende oorzaak van spierbevangenheid is een teveel aan suiker en zetmeel ten opzichte van de hoeveelheid beweging. Vroeger hoefden paarden op zondag niet op het land te werken, maar ze kregen wel dezelfde hoeveelheid voer, waardoor op maandag het risico op ‘maandagziekte’ bestond.

Suiker en zetmeel

Suiker en zetmeel zijn bronnen van energie voor paarden. Granen zijn onder andere rijk aan zetmeel. Paarden die spierbevangenheid hebben gehad, zijn gevoelig voor grote hoeveelheden suiker en zetmeel in rantsoen. 

Rantsoenen met veel graan en zetmeel die de dagelijkse behoefte aan energie overschrijden, kunnen de kans op het terugkeren van spierbevangenheid verhogen. Verminder dus de hoeveelheid suiker/zetmeel bij risicovolle paarden met ca. 20%.

Zetmeel vervangen door olie

Paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid, maar die wel zwaar moeten presteren, hebben extra energie nodig, naast goede kwaliteit ruwvoer. Olie is een veilige energiebron voor paarden met spierbevangenheid. 

Paarden moeten langzaam wennen aan de vertering en de smaak van olie, maar daarna is het een ideale energiebron voor paarden die gevoelig zijn voor spierbevangenheid. Als het paard olie gaat gebruiken als energiebron is er minder kans op verzuring van de spieren.

Hoeveelheid voer aanpassen op prestatie

Paarden die volop in training staan, maar op rustdagen geen aangepast rantsoen krijgen, lopen risico op spierbevangenheid. 

Geef je paard niet meer voer dan nodig is om de gevraagoede prestaties te leveren en verminder de hoeveelheid krachtvoer als het paard één of meerdere dag niet hoeft te werken.

Extra vitamine E en C

Extra vitamine E en vitamine C bijvoeren is zinvol voor de afvoer van gevormd melkzuur om de spieren soepel te houden. Voor het benutten van vitamine E heeft een paard ook selenium nodig. 

Bron: Hoefslag