Afbeelding
Remco Veurink

Ontwormen: zo doe je het goed

Welzijn Opvallend

Inmiddels is wel bekend dat zomaar elke zes weken een wormspuit geven aan je paard eerder schadelijk is dan gezond. Waarom? Omdat wormen steeds resistenter worden voor de gifstoffen in deze wormspuiten. Met het risico dat we binnen tien jaar geen middelen meer hebben om de wormen te doden en paarden dus zullen sterven als gevolg van een worminfectie.

Gevoeliger door stress

Ook is het zo dat gezonde paarden een natuurlijke weerstand hebben tegen wormen zolang de infectiedruk niet te hoog is. Paarden die veel stress hebben of laag in de rangorde staan zijn gevoeliger voor worminfecties. Ook dienen jonge paarden en pony’s tot vier jaar op een andere manier ontwormd te worden. 

En om het nog wat ingewikkelder te maken: ontwormen doe je het best aan de hand van mestonderzoek. Maar als daar geen eieren in worden aangetroffen, zegt dat niet dat het paard niet geïnfecteerd is! 

Rode bloedworm

Van de ingekapselde en meest schadelijke rode bloedworm vind je geen eieren en als de mest te warm is geworden voor het onderzoek dan zijn alle larven al uit de eieren gekropen. 

Dus hoe nu wel ontwormen?

Door de infectiedruk laag houden

  • Door te ontwormen aan de hand van een vooraf opgesteld plan waar de beweiding en groep samenstelling ook in is meegenomen, raadpleeg hiervoor de dierenarts.
  • Twee keer per week de mest verwijderen uit de wei
  • Indien mogelijk om de drie weken verweiden
  • Regelmatig mestonderzoek om het ontwormingsschema bij te kunnen stellen

Door stress te verlagen en weerstand te verhogen

  • Groepssamenstelling, is er veel stress in de groep?
  • Voldoende geschikt ruwvoer aanbieden met een maximale tussenpozen van zes uur, en koolhydraten (suikers en zetmeel) beperken in het rantsoen. 
  • Bij alleen ruwvoer is het van belang dat het wordt aangevuld met voldoende mineralen.

Bron: De Hoefslag