Afbeelding

Artrose bij paarden

Welzijn

Bij paarden met artrose is er sprake van gewrichtsslijtage, waardoor het kraakbeen en de gewrichtsvloeistof worden aangetast. Artrose is in een gevorderd stadia vaak pijnlijk voor het paard. Het kan in het hele lichaam voorkomen, maar de meest voorkomende plaatsen zijn de benen en de hals. Artrose is een chronische degeneratieve aandoening en kan niet worden genezen. Het vorderen van de aandoening kan echter wel geremd worden.

Oorzaken van artrose

Binnen een gewricht functioneren kraakbeen en gewrichtsvloeistof als scharniermiddelen. Kraakbeen zorgt voor een glad gewrichtsoppervlak en kan vervormen waardoor het schokken kan absorberen. De dunne laag gewrichtsvloeistof zorgt er onder andere voor dat het gewricht kan bewegen met weinig wrijving. 

Verder heeft ieder deel van het gewrichtsoppervlak zo zijn eigen belastingskarakteristiek. In de eerste maanden na de geboorte past het weefsel zich aan onder invloed van de verschillende soorten belasting waaraan het wordt blootgesteld. Dit proces wordt functionele adaptie genoemd. Na deze periode liggen de eigenschappen van het kraakbeen vast. 

Als de belasting van het kraakbeen op latere leeftijd hier dusdanig vanaf afwijkt, dan kan het kraakbeen beschadigen. Deze schade ligt ten grondslag aan de ontwikkeling van artrose. De belangrijkste oorzaken van artrose zijn:

  • Overbelasting
  • Afwijkende beenstand
  • Gewrichtsinfecties
  • Breuken
  • Ouderdom

Symptomen van artrose

Artrose kan op verschillende plaatsen in het paardenlichaam voorkomen, waardoor er ook verschillende symptomen te onderscheiden zijn, bijvoorbeeld:

  • - Onregelmatig lopen, (start)stijfheid en later (aanhoudende) kreupelheid (artrose in de benen)
  • - moeite om hals te strekken en te buigen (artrose in de hals)
  • - moeilijkheden met kauwen of scheef of aan één kant kauwen van eten (artrose in de kaak)

Diagnose & behandeling

Raadpleeg bij een stijf of onregelmatig/kreupel lopend paard altijd je dierenarts! Om artrose bij het paard te kunnen vaststellen, kan de dierenarts verschillende onderzoeken uitvoeren. Röntgenonderzoek is echter noodzakelijk om de uiteindelijke diagnose te stellen. Laten de röntgenfoto’s veranderingen in de botstructuur zien, dan betekent dit in veel gevallen artrose. 

Bron: De Hoefslag in samenwerking met Mark van Manen