Afbeelding
Foto: Privébezit

"Het mennen heeft Spot erdoorheen geholpen"

Kim Hilgen (18) zit in het examenjaar van de havo. Ze is nu al bijna twee jaar eigenaar van pony Spot. Van het begin af aan verliep het met Spot niet bepaald soepel. Maar Kim bleef positief en nu is mennen de grote hobby van haar pony en haarzelf. "Er kwam altijd iets tussen de afgelopen twee jaar", vertelt ze. "Spot heeft afgelopen zomer bloedarmoede gehad, waardoor ze heel ziek werd. Terwijl de zomer juist het moment is om lekker fanatiek bezig te zijn. Onze dierenarts had niet goed uitgelegd hoe ontwormen werkte, waardoor het goed mis is gegaan. Niet veel later liep ze kreupel door een ongelukje. Alsof dat niet genoeg was, bljkt ze nu ook nog een gebitsprobleem te hebben. Spot heeft diastasen doordat ze bij de vorige eigenaar het gebit nooit goed hebben nagekeken. Het zat dus echt heel lange tijd niet mee."

Gestrest

"Het bezoek aan de tandarts verliep allesbehalve vlekkeloos, want Spot draaide helemaal door en raakte in shock. Ze is erg sensibel en regeert snel op prikkels, en de tandarts was best druk. Op een gegeven moment zag ik dat de ogen van Spot heel raar wegdraaiden. Ze was ontzettend bang. Na de gebitsbehandeling is ze buiten in de wei gaan slapen. Toen ze wakker werd, begon ze met rennen en ze stopte niet. Uiteindelijk was ze helemaal bezweet. Ik heb haar gevangen en eenmaal op stal begon ze te bibberen. We zijn er drie keer uit geweest die nacht, omdat ze niet meer wilde eten en drinken. De volgende dag wilde ze zelfs niet meer naar buiten."

Afleiding

"We hebben haar vervolgens naar mijn instructrice gebracht voor de afleiding en om haar voor de wagen te beleren. Toen Spot weer thuis was, ging het al een stuk beter. Ze was weer veel rustiger geworden. De afleiding en focus die ze kreeg, hebben haar goed gedaan. Het mennen heeft haar erdoorheen geholpen en ze vindt het mega leuk. Ze is nog altijd gevoelig en terughoudend. Maar mennen is onze grote hobby geworden. Spot is nu super enthousiast en braaf. We maken samen veel buitenritten, maar ik zou het ook leuk vinden om in de toekomst eens mee te doen aan mendurance of aan een vaardigheids- of dressuurwedstrijd."