Afbeelding
Foto: Privébezit

"We leven voor het mennen met de pony's"

Natasja Verheul is al 27 jaar leerkracht in het basisonderwijs. Ze werkt fulltime, maar spendeert haar vrije tijd aan haar pony's, paarden en honden. "Ik hoor collega's op het werk weleens praten over tv-uitzendingen die ze hebben gezien, maar ik heb dan geen idee waar ze het over hebben. We hebben een druk programma met onze dieren en zijn veel buiten bezig. Ik verzorgde het paard van mijn zus, maar toen dat overleed, kocht ik een Welshpony, Lady Tessa. Zij geniet nu als 26-jarige van haar pensioen. Met haar heb ik ook volop wedstrijden gereden. Op haar negentiende werden we indoor- en outdoorkampioen in de vaardigheid klasse ZZ en we wonnen zelfs de Hippiade. Dat was een soort afscheidstournee."

Niet meer weg

"Toen we naar een maatje gingen zoeken voor het tweespan, kwamen er steeds meer pony's en paarden bij. Met de pony's focussen we op het mennen. Er staan nu een aantal jonkies die we gaan opleiden. Het paard rijd ik onder het zadel. Als ze eenmaal bij ons komen, vaak op jonge leeftijd, gaan ze niet niet meer weg. Met onze E-pony willen we uiteindelijk marathon rijden. Met de rest van de pony's doen we vaardigheid en dressuur in de klasse B tot en met ZZ. Het wordt voor ons de eerste keer dat we marathon gaan rijden.

Uitdaging

"Mijn man en ik zijn elkaars grootste concurrenten, we rijden vaak tegen elkaar. De ene keer ben ik eerste en de andere keer mijn man. We rijden ook regelmatig buitenritten om de pony's in conditie te houden, maar door mee te doen aan wedstrijden heb je een doel en blijf je gefocust. Voor ons is de grootste uitdaging om met een minder goed bewegende pony zo ver mogelijk te komen. Wij zijn zelf ook niet de grootste talenten; we moeten het echt hebben van de inzet van de pony's en die van onszelf. Zowel mijn man als ik zijn beide drie keer Nederlands kampioen geworden met de vaardigheid. Het is nu afwachten wie voor het eerst de vierde titel binnensleept, dat hopen we natuurlijk. Mennen is een leuke tak van sport en je treft gezellige lui op wedstrijden. We leven echt voor het mennen met de pony's en genieten enorm van alle uitdagingen."