Afbeelding
Foto Marlies Kranstauber-Reerink

2022, een nieuw begin

Nieuwjaarsdag, na een relaxte start van de dag besluit ik om deze column te schrijven. De eerste dag van het jaar en dan het voorwoord van het eerste nummer van de nieuwe jaargang. Je moet ergens beginnen en ik mijmer een poosje over hoe onze jaarwisselingen voorheen verliepen. Aangezien wij vanwege de zorg voor onze dieren erg honkvast zijn op Oudejaarsavond, zitten we die avond altijd bij ons thuis uit met familie. Als uiteindelijk het meeste vuurwerk verstomd is en de familie naar huis, trekken we nog even naar de buren verderop, net als de andere aanwonenden aan ons pad. Traditie, maar de laatste twee jaar vanwege de corona dus niet. Mijn man en ik zitten samen bij de houtkachel in gezelschap van onze hond Donna en poes Tom, die beide niks van drukte en vuurwerk moeten hebben. Niets mis mee, maar toch anders.

Vervolgens dwalen mijn gedachten af naar het afgelopen jaar. We begonnen in een lockdown, maar gaandeweg leek het dat we met elkaar het coronavirus toch een beetje onder controle kregen en er steeds meer mogelijk werd. Diverse wedstrijden en evenementen konden doorgang vinden, hetzij met de nodige beperkingen maar toch, het kon allemaal weer. En dan gaat het vlak voor de kerst weer mis; een lockdown en de meeste evenementen gecanceld. Voor mij acceptabel want ik vind dat de volksgezondheid voor gaat, maar voor heel veel mensen heeft het enorme consequenties en dat begrijp ik ook! Voor de overheid zondermeer een duivels dilemma en wat ben ik blij, dat ik hier niet over hoef te beslissen!
En dan bedenk ik mij, dat wij als mensportliefhebbers wel heel bevoorrecht zijn! Afgezien van het feit dat iedereen die zijn brood met de mensport/paardenhouderij moet verdienen nadelige gevolgen ondervindt van de pandemie, hetgeen niet onderschat moet worden, is er voor ons wel heel veel mogelijk!

Ik hoop dat de artikelen in deze MenSport duidelijk laten zien hoeveel plezier we allemaal beleven aan onze paarden en pony's. En het maakt niet uit op welke manier we dat doen! De een zoekt de uitdaging in de wedstrijd, de ander wil gewoon fijn ermee bezig zijn, maar ik denk dat we allemaal graag willen leren en het beste zoeken voor onze paarden en pony's. En laten we vooral positief blijven denken en er gewoon een prachtig 2022 van maken!

Rest mij nog u heel veel leesplezier toe te wensen!

Anja Rozema
Community redacteur MenSport