Afbeelding
Foto: Privébezit/Saartjefotografie

"Ze gaan er 1000% voor"

 

Haar eerste Shetlander Milo kocht Tamara Jongenengel jaren geleden op een paardenmarkt voor 75 gulden. Maar ja, dan heb je een Shet in de wei en dan? "Van het één kwam het ander", begint Tamara enthousiast. "We hadden Milo in de wei en niet veel later had ik een karretje en zo zijn we gaan mennen. Wat had ik een plezier met Milo. Met hem kwam ik op een manege te staan. Daar stond nog een Shet, genaamd Henkie, die ik naast Milo mocht zetten. Wat een geweldig tweespan vormden zij. Ze trokken zich echt aan elkaar op."

Volle broer of zus?

"Op een gegeven moment merkte ik aan Milo dat het wel steeds zwaarder voor hem werd, dus mocht hij met pensioen. Hij is al 23 jaar. Maar we wilden toch wel graag weer een tweespan. Zo ben ik op zoek gegaan naar de moeder van Henkie. Die heb ik gevonden en zij was op dat moment drachtig van een volle broer of zus van Henkie. Ik zei tegen de fokster, dat ze contact met mij moest opnemen als er een hengstveulen uit kwam. Een paar dagen later werd Kareltje geboren en was hij mij gegund! Ondanks dat ik nu twee fantastische broertjes voor de wagen heb staan die sprekend op elkaar lijken, mis ik Milo heel erg in de wedstrijden. Door hem ben geworden waar ik nu sta."

Niet onderschatten

"Ik heb ze zelf beleerd voor de wagen en kwam veel bij stal De Ronde in Zwartewaal om te lessen. Mijn Shetlanders zetten zich voor 1000% in en laten mij nooit in de steek. Als de trailer open staat, beginnen ze al te dansen en als ze op onze bestemming zijn hebben ze er zo veel zin in. Ik wil dan ook echt meegeven, dat Shetlanders niet onderschat moeten worden. Ik heb de grote pony's er wel eens uit gereden. Al gaat het mij echt niet om het winnen. Ik vind het al mooi als ik complimenten krijg over mijn spannetje of als ik een glimlach op iemands gezicht kan toveren!"

Opvolger

"Mijn dochter die nu elf jaar is staat te trappelen om de leidsels over te nemen en als het mag, gaat zij mee als groom op de wagen. Ze rijdt nu al af en toe enkelspan met Kareltje. Mijn trouwste fan is mijn moeder. Het is heel mooi om dit samen met drie generaties te kunnen doen en er samen zo van te kunnen genieten." (CdB)