Afbeelding

"Mennen is méér dan met paarden bezig zijn”

“Omdat twee pony’s verzorgen en trainen veel werk is, zette Margreet Degen uit Ommeren drieënhalf jaar geleden een oproepje op Marktplaats: “Gezocht verzorger/menner voor Shetlanders.” Sindsdien is Hilde van de Kraats uit Rhenen vaak bij én achter Jessie en Eefke te vinden.

Mennen, dat doet de 28-jarige Margreet al sinds ze veertien is. “Ik was gestopt met rijden en zocht een nieuwe hobby. Nadat ik een tijdje privélessen had gevolgd met een Haflinger van een clubgenoot, kocht ik een Welshpony. Helaas bleek dit na een tijdje geen goede match en die pony maakte plaats voor Shetlandpony Jessie. Mijn ouders dachten ‘leuke knuffelpony’. Ik vond dat als ik een pony had, ik er ook iets mee moest dóen!”

Turbo-instelling

Ze ging aan de slag met Jessie: een band erachter, een karretje ... “Jessie vond het superleuk. Toen ik op de sulky plaatsnam, was het zitten en wegwezen. Dat ‘beleren’ verliep dus vlotjes: in september 2012 had ik haar gekregen en in januari 2013 deden we voor het eerst mee met een rit, waar Jessie haar turbo-instelling demonstreerde: ze gíng maar door. En dat is nog steeds zo, ondanks dat ze rond de dertig jaar oud moet zijn. Haar precieze leeftijd is niet bekend. De verkoper had domweg een datum in het paspoort laten zetten; hij wilde alleen maar van de pony af. Het was een kwestie van nú ophalen, anders gaat ze naar de slager.”

Verrassing

Op 11 mei 2013 had Jessie een verrassing voor Margreet, want Jessie kreeg een prachtig bruin merrieveulen. “Ook Eefke heb ik zelf betuigd. Ze is wat kleiner dan haar moeder met haar stokmaat van 80 centimeter – Jessie meet 93 centimeter – maar het grootste verschil tussen de twee merries is hun karakter. Je zou het niet denken, maar de ouwe Jessie moeten we eerder afremmen dan aansporen, terwijl Eefke liever lui dan moe is en een echte diva. Gaan we met de twee pony’s in enkelspan op pad, dan moeten Eefke en haar menner zich behoorlijk inspannen om Jessie te kunnen bijbenen. Zetten we ze samen voor de wagen, dan is Eefke gemakkelijker te motiveren. Ook het lopen in tweespan was trouwens zomaar voor elkaar. We wilden het rustig aanpakken en opbouwen: eerst ernaast lopen, kijken hoe dat zou gaan … maar we deden te ingewikkeld. Vanaf het moment dat we gewoon op de wagen gingen zitten, liep het span na twee uur prutsen al de eerste buitenrit.”

Vierdaagse van Barchem

En zo maakt het viertal vanuit Ommeren, maar liever vanaf een vertrekpunt elders, ritten van meerdere uren, met twee enkelspannen of één tweespan. Omdat de dames geen E-rijbewijs hebben, hebben ze de medewerking van één van de ouders nodig om te helpen bij het vervoer. Hilde (21) had wel eens gemend tijdens de ponykampen op haar manege, maar Jessie is haar grote leermeester. ‘Ik had nooit gedacht dat ik mennen zo leuk zou vinden. Het is méér dan bezig zijn met paarden; het is ook ontzettend sociaal. Als we meedoen aan een georganiseerde rit, komen we altijd oude bekenden én nieuwe paardenliefhebbers tegen. Dit jaar was ik er voor het eerst bij tijdens de Vierdaagse van Barchem na in 2019 al geproefd te hebben van de Bernheze Driedaagse. Dat waren geweldige ervaringen die ik voor geen goud had willen missen. Kamperen met de andere deelnemers, de vrolijke sfeer, de mooie ritten … Dat je zoveel van de omgeving meekrijgt, is sowieso geweldig. Als we ‘ergens’ in Nederland rijden, dan denk ik: ‘Anders had ik dit stukje van ons land nooit leren kennen.’ Het is genieten, van de pony’s, maar ook van weer een nieuwe omgeving.”

Meer dan een grasmaaier

De meiden vinden het jammer dat veel mensen niks ondernemen met hun Shetlander. De meeste eigenaren van een Shet zien de pony als grasmaaier, decoratie in de wei of gezelschapspony voor een groter (sport)paard. Terwijl je zoveel kunt doen om hem en jezelf bezig te houden! Wandelen, rijden, grondwerk, werken aan de lange lijnen, los laten springen, en mennen. Margreet: "Alleen dressuur, daar vinden de dames niets aan. Zodra ik bij de les op de club de baan in kwam, hadden ze zoiets van: ‘Laat maar!' En als je pony's er geen lol aan beleven, vind je het zelf ook niet leuk. Zet je een paar pionnen neer en ze zijn klaar voor het spelletje! Tijdens een rit oefen je overgangen, werk je aan de controle en souplesse, en wil je dat ze fijn aan het bit lopen. Ik vind mijn pony's echte sportpony's. In de winter zijn het bolletjes wol en gaan we eens in de week op pad. Maar in het voorjaar pakken we de training serieus op en spannen we ze drie keer in. Er moet goed getraind worden voor ritten van minimaal dertig kilometer, anders zijn we te snel thuis ... In de zomer lijken Jessie en Eefke wel bodybuilders. Ze hebben dan spieren gekweekt en zijn super in conditie. Tijdens een (meerdaagse) rit houden ze de grote paarden met gemak bij; het liefst gaan ze er voorbij! We doen niet alleen mee met ritten, ik ben ook de beheerder van de Facebook-groep Georganiseerde men- en ruiterritten Agenda, die een volledig overzicht geeft van alle ritten in Nederland, Duitsland en België. In de natuur met de pony's bezig zijn, dat is wat ik leuk vind; wedstrijden zijn niks voor mij!”