Afbeelding
Bron: Stichting Hippomobiel Erfgoed

Terugkomst maakt indruk op Utrechts kasteel

“Indrukwekkender dan ik me vooraf had gerealiseerd”, staat Anetta de Jong te glunderen tijdens de presentatie van de vier gerestaureerde rijtuigen met paarden en al op de Grand Cour, het plein voor Kasteel de Haar. Als directeur van het kasteel zag ze het belang om ook dit erfgoed te koesteren en wist ze dat met de terugkeer van de rijtuigen, na zestig jaar, een stukje van De Haar zou herleven, maar nu de jachtbreak daadwerkelijk door de poorten rijdt en 24 paardenhoeven
over de brug klepperen is het een belevenis die wel iets losmaakt.
Op een oude foto poseert baron Etiënne van Zuylen van Nijevelt op de bok van dezelfde jachtbreak die op de derde zaterdag van oktober door de poortgebouwen rijdt. Het is een plaatje van een gezelschap dat plezier heeft en waarbij de baron laat zien dat hij met zes paarden rond kan sturen. Dat is een sport. Een grote kunst zelfs, want weinig mensen deden en doen hem dat na. Op de foto zit linksachter op het knechtenbankje van het rijtuig een man in een soort uniform en een toeter. Die man is een stalknecht die speelt dat hij de bewaker van een Engelse postkoets is, een zogenaamde guard. Zo’n guard was rond 1800 in dienst van de posterijen, vandaar het uniform, had een klok om de koets op tijd te laten rijden en de sleutel voor de bagageruimte, waar in de postzakken ook geld, geldwissels en andere kostbaarheden zaten. Honderd jaar later, rond 1900, in de tijd van baron Van Zuylen hoort een guard er bij om het plaatjes compleet te maken en om vrolijk op de toeter – de coach horn – te blazen.

Kers op de taart
Inmiddels zijn we opnieuw een dikke eeuw later, 2021. De terugkomst van het rijtuig, nadat het zestig jaar in het depot van het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek stond en in de afgelopen twee jaar zorgvuldig gerestaureerd ‘met mogelijkheid tot incidenteel gebruik', is een prachtig excuses om opnieuw iemand te vinden die met zes schimmels en met dezelfde vaardigheid het rijtuig op dezelfde plek neer kan zetten. Die persoon is stalhouder Jack van den Broek en hij laat zijn Gelderse schimmels in een rustig drafje rondgaan tot voor het bordes. En achterop staat een Belg, Henk De Zitter, op het wiebelige rijtuig op de hoorn te blazen, als een balletdanser met soms schrik voor zijn leven, terwijl de gasten op De Haar genieten. Als de kers op de taart! Het plaatje is weer compleet.