Afbeelding
Foto: Privébezit

"Van rijden op een Arabier naar mennen met een Tinker"

Inge Glorie was altijd gek met haar Arabier, waar ze veel mee onder het zadel reed. Helaas moest ze haar laten inslapen. Geen haar op haar hoofd dacht aan een nieuw paard, totdat ze bij haar kapster kwam.

Inge vertelt het wonderlijke verhaal: "Nadat mijn Arabier was ingeslapen wilde ik eigenlijk geen paard meer. Ik vond het mooi geweest. Toen ik bij mijn kapster kwam, tipte zij mij over een leuk nieuw paard dat bij haar op stal kwam te staan en voor de verkoop was. Ik was helemaal niet op zoek en was niet van plan om te gaan kijken. Ze haalde mij over toch eens langs te komen. Tja, en toen ik Tinker Bas zag was ik meteen geïnteresseerd. En toen ik eenmaal op hem gereden had, was ik om. Zo'n gemoedelijk, fijn en betrouwbaar beestje en ook nog eens prachtig om te zien! Daarnaast is hij ook heel lief met mijn kleinkinderen."

Harde werker

"Daarbij is Bas absoluut geen luie Tinker, maar juist een hele harde werker. Ik denk dat mede daardoor de overstap van mijn Arabier naar Bas niet zo groot was. Bas heeft ook nog eens zulke goede kwaliteitsvolle hoeven, dat hij geen ijzers onder hoeft. Uiteraard wordt hij wel regelmatig bekapt, maar that's it. Daar ben ik best trots op."

Voorbeeld

"Bas is nu elf en ik heb hem al zeven jaar. Sinds zijn vijfde men ik ook met hem. Vroeger als klein meisje keek ik altijd naar het tv-programma 'Het kleine huis op de prairie', waarin veel werd gemend. Het was voor mij altijd al een meisjesdroom om te kunnen mennen, zoals bij vele anderen Black Beauty de inspiratie vormde om te gaan rijden. Nu lach ik erom, maar ik heb wel heel veel plezier in het mennen."

Gezelligheid en energie

"Ik heb destijds mijn menbewijs gehaald bij Jan Tuin. Bas is voor de wagen beleerd bij Wito Mink. Hij heeft dat heel vakkundig gedaan en mij in het begin ook geholpen. 's Zomers mennen we veel in Kootwijk op de Veluwe. Het is daar zo prachtig! Het leuke aan mennen is dat je ook mensen kunt meenemen op de wagen, dat maakt het nog gezelliger. Vroeger kon het rijden mij lichamelijk best veel energie kosten. Van mennen krijg ik juist energie."

Pure ontspanning

"Bas wordt door een dochter van mijn vriendin onder het zadel gereden. Voor de bespiering is het rijden onder het zadel een mooie aanvulling en het houdt Bas ook fris tussen de oren. Het mennen en bezig zijn met Bas betekent voor mij pure ontspanning. Ook al heb je een rotdag, bij Bas knap ik altijd op." (CdB)