Afbeelding
Foto: Privébezit

"Vol frisse moed vooruit met gezonde paarden"

José Bosma is gediplomeerd sportmasseur voor paarden en houdt zich graag bezig met het uitproberen van verschillende disciplines. Ze doet in principe alles wat je maar kunt bedenken. “Ik omschrijf mijzelf als iemand met keuzestress en iemand die graag veel wil weten en graag dingen ontdekt. Dat is gewoon wat ik doe”, vertelt ze lachend.

Verschillen

“Mennen en rijden is wel echt verschillend. Met mennen doe je veel meer op leidselvoering en met het rijden probeer je problemen op te lossen met je been- en zithulpen. Soms wordt er wel slecht gepraat over zwepen of het geven van hulpen met de zweep, maar met het mennen is dat eigenlijk wel nodig. Het is een vervanging van je beenhulp. Door veel verschillende disciplines uit te oefenen, leren paarden heel veel en zijn ze vaak minder angstig. Alle disciplines vullen elkaar mooi aan.”

Keuze

De vraag of ze een voorkeur heeft voor een discipline vindt ze moeilijk te beantwoorden. “Ik vind het lastig om een keuze te maken. Ik kan niet zeggen dat ik het één leuker vindt dan het ander. Zowel het mennen als het rijden heeft beide zoveel mooie kanten. Wat ik wel heel erg mooi vind van het mennen, is dat je altijd iemand bij je hebt op de wagen, namelijk de groom. Het is toch een sport die je met z’n tweeën uitoefent. De samenwerking tussen menner en groom vind ik prachtig. Je doet het samen en het rijden onder het zadel is meer een individuele sport. Daar is natuurlijk ook niks mis mee.”

Pechjaren

"De afgelopen twee jaar zijn een beetje pechjaren geweest, niet alleen door corona en geen wedstrijden, maar ook door veel blessureleed. Onze Fjord is al twee jaar geblesseerd en de driejarige dochter van mijn Gelderse merrie hebben we verloren aan ernstige darmproblemen. Het is zeker demotiverend als alles tegenzit. Ik begin nu het plezier weer terug te krijgen. Mijn jonge Fjord is beleerd voor de wagen en mijn Gelderse merrie pakt het goed op. Alles valt weer op z'n plek. Ik hoop dat ik vol frisse moed vooruit kan gaan met paarden die weer gezond zijn en schik hebben in het werk. Als mijn paarden plezier hebben dan heb ik dat zelf ook. Ik hoop dat we lekker door kunnen gaan en we weer op wedstrijd kunnen. Daar gaan we gewoon voor.”