Afbeelding
Foto: Privébezit

"Je hoofd leegmaken"

Janneke Vorenholt is vroeger als voetbalmeid overgestapt naar de paarden. Een paar jaar terug heeft ze een TIA gehad, waardoor het mennen op een lager pitje is komen te staan. “Ik vind dat zo ontzettend vervelend, maar shit happens zeggen we dan maar.”

Door de liefde

“De passie voor het mennen is bij mij best laat begonnen. Het kwam door de liefde. Mijn man zat al in de paarden en in eerste instantie zijn we begonnen met een rijpaard. Daarna hebben we tuigpaarden gekocht. Die stonden wel voor de boerenwagen. We hadden een Shetlander als weidemaatjes en we besloten ook die te beleren voor het kleine wagentje. We vonden het wel grappige pony’s, maar ze hebben wel een strakke hand nodig. Ze zijn redelijk ondeugend. De tuigpaarden hebben we inmiddels al verkocht.”

Niet meer overzien

“Ik heb altijd recreatief gemend in de natuur en dat deed ik met veel plezier. Nadat ik een paar jaar terug de TIA heb gekregen, is alles op een lager pitje komen te staan. Ik kan het niet meer goed overzien. Ik kan niet op het verkeer letten, de pony’s en al het andere. Ik men dan ook alleen in het bos en mijn man gaat altijd mee. Want we moeten door het dorp en dat lukt mij niet alleen. Het mooiste is dat je je hoofd leeg kunt maken en met de paarden bezig bent in de buitenlucht. We zijn ook wel een keer op vakantie geweest met de pony’s naar Wateren. Het was heerlijk om daar te rijden en verder nergens aan te denken."

Ontspanning

“Ik denk ook wel dat de pony’s mij er doorheen hebben geholpen de laatste jaren. Ik heb mijn werk namelijk ook moeten opgeven daardoor en anders had ik helemaal niks meer gehad. Onze zoon ment er fanatiek wedstrijden mee. We hebben namelijk zes pony's te staan, Shetlanders en Welshpony's. De Welshpony's worden opgeleid en lopen in de B. Onze oude Shetlander Greet is met pensioen en met de andere Shetlanders is onze zoon L-dressuur en ZZ-vaardigheid. Ik hoef niet per se veel te mennen, want het bij de pony’s zijn, is al heel fijn. Gewoon op een zondagmiddag naar ze toe en bij ze in het land zitten. Mijn man is inmiddels ook volledig afgekeurd en die gaat ook elke dag naar de pony’s toe. Ik denk we ze nu het meest hebben voor ontspanning voor onszelf.”