Afbeelding
Foto: Nicole de Vries

Kiem: "Van solo endurance naar duo mendurance"

In het dagelijks leven doet Kiem Streefkerk totaal iets anders, maar haar grote hobby zijn de pony's en paarden. Die hobby gaat overigens wel iets verder dan alleen de pony's, want ze is gek op dieren. "We hebben vijf honden en ik ben ook gek ook mijn kippetjes."

Endurance naar mendurance

"Vroeger had ik alleen paarden en reed ik endurance. Toen ik mijn vriend Peter vijftien jaar geleden leerde kennen, veranderde dat. Met endurance ben je altijd alleen aan het trainen en mijn vriend wilde iets wat we samen konden doen. Ik ben van solo endurance naar duo mendurance gegaan. We hebben het nu al jaren hartstikke leuk met elkaar op de wagen. We hebben nu al drie jaar een mooi tweespan waar we trots op zijn, want de zoektocht was wel lastig. Onze eerste pony was niet makkelijk te mixen met een andere pony. Vaak was het dan vechten in plaats van lopen.  We hebben nu twee stamboek Welshpony's. We hebben Langevoren Rhosnes, die noemen we Jojo. De andere pony is Selehem's Cornflake, haar roepnaam is Djuna."

Wedstrijden

"Als we niet winnen dan hebben we alsnog ons best gedaan. We rijden sinds anderhalf jaar wedstrijden, net voordat corona kwam. We hebben vijf wedstrijden gereden. Bij de eerste wedstrijd eindigden we laatste, maar we zijn ook twee keer eerste geworden. En een keer op de tweede plek geëindigd. Dit jaar staan er zeven wedstrijden op de planning, dus daar kijken we naar uit. Mijn vriend, de pony's en ik zijn ontzettend fanatiek en gaan echt voor de winst. We organiseren zelf ook altijd twee mendurance wedstrijden, namelijk in Waalwijk en Echten."

Dichtbij de natuur van het paard

"Ik vond de endurance altijd al geweldig en nu de mendurance ook. Het is een sport waarbij ik nog geen enkele pony of paard heb gehad die daar geen plezier in heeft. Je bent beheert op volle snelheid door de bossen aan het gaan. Ik heb het gevoel dat deze sport dicht bij de natuur en instinct van het paard zit. Het vrij bewegen van het paard, tempo maken en je doet het natuurlijk samen. Dat maakt het een hele mooie sport. Het is heerlijk fanatiek bezig te zijn met je pony's in de buitenlucht. Al doen we in de winter wat minder."

Teamsport

"Als één van de twee pony's moe wordt dan haal ik de ene iets terug en zal de andere pony er wat harder aan moeten trekken. Je bent dus constant met elkaar bezig. De pony's zitten goed in hun vel, waardoor mijn plezier duizend keer groter wordt."