Afbeelding
Foto: Privébezit

"Ik was de eerste die belde"

Loki en zijn eigenaresse Annika van den Hout vallen lekker op in het bos. De sjieke bruinbonte Welsh/Shetlander-kruising is altijd vrolijk en wakker: "Een lot uit de loterij", aldus Annika.

Annika kocht de ruin op goed geluk, ruim een half jaar geleden in België, vlakbij de Franse grens. “Ik was wel op zoek naar een nieuwe pony, maar had er geen haast mee. Maar je weet hoe dat gaat, je houdt de advertenties op Marktplaats een beetje in de gaten en dáár was hij, Loki! Hij trok meteen mijn aandacht en ik heb snel gereageerd. Ik was de eerste die belde; hij stond er nog maar net op. Hij was een ervaren menpony en goed in conditie. Dat was wel een beetje een voorwaarde voor mij, want ik wilde graag ritten maken in ‘mijn’ bos Kampina, waar je oneindig veel paardenpaden hebt. De oude eigenaren lieten weten dat hij veel energie had en dat de ene keer per week dat zij hem inspanden, voor hem te weinig was. Dat klonk mij als muziek in de oren.”

Goed gelukt

Dat energieke van de nu 7,5-jarige Loki vindt Annika geweldig. “Hij is ontzettend ongeduldig en kan nauwelijks stilstaan als je hem poetst. Maar eenmaal voor de wagen is hij superbetrouwbaar. En het leuke aan hem is dat hij altijd goeie zin heeft en altijd graag gáát. En ja, hij is ook best wel knap, een goed gelukte kruising!” Elke dag weer is het voor Annika volop genieten met Loki. “Ik maak graag bosritten met hem, maar wil ook mezelf - en hem - blijven ontwikkelen. Ook al ben ik geen topmenner, dressuur rijden moet elke menner kunnen. Vandaar dat ik les neem bij Saskia van Heesch. En ook zij vindt dat ik een proef moet kunnen laten zien met hem. Dus trok ik vorig jaar de stoute schoenen aan en schreef me in voor ons wedstrijddebuut.”

Net geen winst

"Ik wilde vooral kijken hoe Loki en ik het zouden oppakken. Ik zag de wedstrijd vooral als oefenen. Naar mijn idee gingen de twee proeven best oké, maar we hadden net geen winst. Jammer, maar ik vond het heel wat dat Loki gewoon rondliep op een vreemde locatie en alles prima vond. In de vaardigheid - best moeilijk, het onthouden van al die poortjes - waren we iets te fanatiek. En ik nam álle poortjes, ook de gele, die niet voor de klasse L bedoeld waren… We hebben er zeer smakelijk om gelachen en er veel van geleerd. Op naar een volgende keer!”