Afbeelding
Foto: Privébezit

"Ik heb de smaak te pakken"

Susan Middeldorp is vanuit huis niet per se groot geworden met paarden, maar toen ze eenmaal begon met rijden, is ze niet meer gestopt. De interesse voor het mennen kwam later. Ze haalt veel plezier uit de afwisseling tussen het mennen en het rijden onder het zadel.

Eerste paard

“Mijn eerste paard kocht ik rond mijn twintigste, een grote KWPN’er. Hij is vanaf dat hij een veulen was al bij geweest. Ik heb altijd dressuurmatig met hem gereden. Hij heeft ook wel eens een paar keer voor de koets gelopen. Hij was er niet echt heel goed in en vond het wat minder leuk, maar het wekte mijn interesse wel. Nadat hij met pensioen ging, heb ik een nieuw paard gekocht. Een Hannoveraan dit keer. Met hem heb ik heerlijk buiten gereden.”

Huis kopen

“Na een paar jaar konden we een kuis kopen. We hadden land en genoeg ruimte aan huis voor de paarden. Dan moeten er ook wel meer paarden bij komen, dacht ik zo. We kochten het Tinkerveulen Murphy. We wilden voornamelijk wat ‘makkelijks, want de rest van het gezin heeft niks met paarden. We hadden ook nog een driejarige Shetlander. Op dat moment kwam mijn heerlijke uitrijpaard plotseling te overlijden aan koliek.”

 Kneepjes van het vak leren

“De Tinker was nog te jong en klein voor mij om te rijden, maar zodra hij oud genoeg was, besloot ik hem te laten inspannen. Op die manier kon ik wel weer met de paarden bezig zijn. In de tussentijd heb ik twee lessen mennen gehad met een ervaren paard, zodat ik ook de kneepjes van het vak kon leren. Na de tijd ben ik verder gegaan met Murphy. Ik vond het ook nog wel wat spannend, want ik had totaal geen ervaring.”

Smaak te pakken

Ik ben heel erg blij dat ik het inspannen destijds heb gedaan. Het is echt genieten vind ik en vooral in de zomer. Het leuke is dat mijn man ook gewoon mee kan, dat kan bijvoorbeeld niet met rijden onder het zadel. Wie weet moet mijn Shetlander er ook nog eens aan gaan geloven. Ik wil over een niet al te lange tijd ook met hem beginnen. Ik heb de smaak toch wel een beetje te pakken gekregen.”