Afbeelding
Foto: Privébezit

"In mijn beleving deden alleen ouderen aan mennen”

Marjon Visser vond rijden onder het zadel met haar fjorden veel leuker en dacht niet aan mennen. "Toen mijn man Evert aangaf dat het mennen hem wel lek leek om te doen, dacht ik: 'mennen, dat is toch alleen voor oudere mannen?'"

Veulen kopen

"Mijn zwager had een drachtige Friese merrie en mijn man besloot het veulen te kopen. Toen onze Fries Sietske eenmaal oud genoeg was, hebben we haar zadeldak gemaakt. Ongeveer twaalf jaar geleden kwamen we erachter dat ze een zwakke plek bleek te hebben. Het advies was om na het inspuiten van de kniebanden haar voor de wagen te zetten."

Nog een Friese merrie

"Een tuig hadden we al eens gekocht, maar het had al die tijd ongebruikt in de schuur gelegen. Een tweewieler was al een door mijn vader gebouwd en stond ook klaar voor gebruik. Al snel besloten wed dat de aanschaf van een vierwielige wagen beter zou zijn. Ook gingen we lessen nemen en kwam er een tweede Friese merrie bij, namelijk Berber. We hebben Sietske en Berber ook in het tweespan als we naar het bos gaan. Ze zijn wat betreft hoogte niet gelijk, maar het gaat heel goed."

Zoons ook gek op mennen

"Onze zoons Hilbert en Sybren doen ook aan het mennen met de Shetlanders en doen wel eens wat Bixie wedstrijden. We besloten een Welshpony te kopen. We hebben de pony Olly haar laten beleren en ik was eigenlijk altijd de groom. Tijdens het beleerproces van Olly heb ik het zelf ook even geprobeerd. Dat was toch wel heel erg leuk. Ik ben er toen eerst zelf mee aan de slag gegaan, voordat de jongens dat deden."

Startpas aangevraagd

"Mijn man en ik hebben afgelopen najaar een startpas aangevraagd. We hebben ook meteen onze eerste officiële wedstrijd gereden met Olly. Het was allemaal wel spannend voor het eerst op wedstrijd, maar ze was heel braaf. We zijn allemaal weer een hele ervaring rijker!"

Schuur is te klein

“Ons hele gezin is nu aan het mennen en de schuur is inmiddels te kleine vanwege het aantal menwagens dat we hebben verzameld. Het is echt een gezamenlijke hobby geworden. Dat had ik twaalf jaar geleden, toen we voor het eerst begonnen met mennen, echt niet verwacht. Mijn aanvankelijke gedachte dat mennen alleen voor ouderen zou zijn, klopt dan ook van geen kant. Als ik onze beide jongens met de pony’s bezig zie, dan kan ik daar echt van genieten. Ik ben alleen maar trots dat we het zo kunnen doen met elkaar.”