Afbeelding
Foto: Privébezit

"Ik kan dit elke dag wel doen"

Herald van Zijl begon door omstandigheden via zijn zoon met paardrijden op de manege twintig jaar geleden. Zijn zoon maakte uiteindelijk de overstap naar het mennen. Op een gegeven moment begon het bij Herald ook wel te kriebelen om zelf de leidsels in handen te nemen.

Begint te kriebelen

“We woonden in een woonwijk in Ede. Mijn zoon wilde graag een paard bij huis hebben staan, maar dat gaat niet als je in een woonwijk woont. Naar aanleiding daarvan zijn we op zoek gegaan naar een boerderij. Die vonden we in 2010 in Lunteren. We hadden een wagen en het paard stond aan huis, dus mijn zoon kon leuk gaan mennen. Mijn zoon was al wat ouder en had uiteindelijk meer interesse in vrouwen. Daardoor stond het mennen op een lager pitje. Ik werd door de buren gestrikt om mee te helpen met het evenement Peerdsturen. Ik help als vrijwilliger en dan zie je die enthousiaste menners op wedstrijd. Je wordt meegenomen in de flow en dan wil je eigenlijk zelf ook gewoon op die bok zitten!”

Zelf mennen

“Ik had een wagen staan en een heel lief paard, Roncho. Als mijn zoon dan niet meer ment, dan is het misschien tijd om het zelf op te pakken. Onze buurman heeft onze Mérens pony beleerd voor de wagen. Dat ging best goed en ik kreeg lessen van iemand waar ik mee bevriend was. Ik rijd nu drie of vier keer in de week. Ik ben vrij sociaal en kan goed met mensen omgaan; daardoor dacht ik dat het wel leuk zou zijn een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik zette een amateuristisch bedrijfje op waarbij ik met mensen op de Veluwe mentochten ging maken. Sinds 1 oktober afgelopen jaar heb ik een nieuwe baan. Hierdoor heb ik vrijdag, zaterdag en zondag de tijd om de tochten te organiseren."

Tochten

"Er zijn veel tochten met diverse mensen en ik krijg regelmatig leuke berichten. Ik heb tochten dat we naar de Goudsberg gaan, maar bijvoorbeeld ook in de zomer naar de Hoge Veluwe, waarbij we een dag onderweg zijn. Met kerst heb ik zo'n twaalf ritten gehad en dat is toch aardig intensief. Ik vind het hartstikke leuk en ben zeer enthousiast. Ik kan dit elke dag wel doen. Mijn droom is uiteindelijk wel een tweespan, dus ik ben nog op zoek naar een tweede Mérens pony.”