Afbeelding
Foto: Privébezit

"Ik had tranen in mijn ogen, zo trots was ik"

Jaren geleden zocht Nancy Jongenelen een vakantiebaantje. Ze kon aan de slag als stadskoetsier in het oude stadsgedeelte van Antwerpen, hoewel ze nog nooit had gemend. Het werd haar grote hobby.

Weidemaatje

"Ik reed mijn Friese paard in de M-dressuur. We hadden ook een weidemaatje, een Shetlander die Tsjalke heet. Ik men nu al veertien jaar met Tsjalke. Mijn eerste wedstrijd was met Tsjalke bij een plaatselijke menvereniging. Dat ging zo goed dat het smaakte naar meer. Mennen werd steeds leuker en mijn droom was met een vierspan te rijden. Daarom kwam er een tweede Shetlander bij. De Fries heb ik verkocht, omdat ik niet meer kon rijden door een slechte rug."

Acht Shetlanders

"We hebben inmiddels in totaal acht Shetlanders, die we trainen en opleiden, namelijk Dick, Cadanz, Sam, Denzel, Lord en Mighty Mo. Tsjalke en Exi zijn met pensioen. Shetlanders zijn heel open, eerlijk en ze gaan voor je door het vuur. Zij zullen mij niet in de steek laten en ik hen niet ook niet."

Kampioen met vierspan

"We hadden nu een vierspan en uiteindelijk ook een prachtige menwagen. Ik rijd regelmatig dressuur, vaardigheidswedstrijden en ook samengesteld. Zo hebben de pony's wat afwisseling dan alleen de witte hekjes en de oranje kegeltjes. Met mijn eerste vierspan heb ik mooie resultaten behaald, zoals Nederlands kampioen op de Shetland mendag in Voorst. Ik had tranen in mijn ogen tijdens de prijsuitreiking, zo trots was ik dat we dit hadden bereikt met mijn zelf opgeleide pony's. In de daaropvolgende jaren hebben we ook nog mooie prijzen gewonnen, maar dan met een tweespan."

Voorrecht

Ik rijd nu met het tweespan Dick en Sam op B-niveau en met Cadanz en Denzel op M-niveau. Mijn hengst Casper start ik in het enkelspan. Thuis hebben we alle mogelijkheden om de pony's te trainen, een grote piste én de bossen vlakbij. Ik vind het prachtig om met mijn eigenwijze Shetlanders te trainen. Zij zijn uiteindelijk degenen die op wedstrijd presteren en in de prijzen lopen. Ik heb het grote voorrecht om achter op de wagen met hen mee naar de successen te mogen rijden."