Afbeelding
JL van Ingen

10 jaar RAD Gala


Het populaire Tilburgse RAD Gala viert dit jaar een jubileum! De enthousiaste organisatie is al druk met de voorbereidingen voor hun 10e editie op 22-05-22 en blikt hierbij, bij monde van voorzitter Christ Louws, samen met MenSport terug én vooruit...

Jullie zijn destijds in de leemte van het aantal Zuidelijke hippische evenementen gesprongen. Hoe is dit ontstaan? Was er een specifieke aanleiding doordat er evenementen in het Zuiden afvielen? 

“Ja, min of meer klopt dit wel. Het aantal Zuidelijke wedstrijden nam steeds meer af. In de winter 2010-2011 zaten de hackneyliefhebbers Marco en Annemiek Looye, Jack Rombouts en Werner Sweens rond de tafel bij Manege het Zandeind in Riel in een gezapig gesprek. En wat komt er dan ook meestal op tafel? De hobby en liefde voor de aangespannen sport! Van het één kwam het ander, afijn, er werd geroepen: ‘Als wij eens een wedstrijd organiseren.’ Maar het bleef niet bij roepen, er werd meteen op ingespeeld: ‘Hoe dan en met wie nog meer?’ Dan samen met de tuigpaarden en de Friezen. Christ Louws werd gevraagd voor het gedeelte tuigpaarden en John Raaijmakers voor de Friezen. Op de eerste vergadering welke werd gehouden op 28 maart 2011 bij Marco en Annemiek, werd het startsein gegeven en iedereen pakte gezamenlijk de draad op om er een mooi evenement van te maken. Waar gaan we het houden, wie heeft voldoende terrein voor een wedstrijdbaan en ruime parkeermogelijkheden, wie en wat hebben we allemaal nog nodig, en meer van dat soort vragen kwamen aan de orde. De concoursagenda werd opengeslagen. Het was de wens om vroeg in het seizoen te zitten, om bijvoorbeeld een competitie of nieuwelingenrubriek te kunnen laten verrijden. Het viel nog niet mee om tussen de concoursen in De Bilt en Doornspijk en de Utrechtse Dag van het Aangespannen Paard in te kunnen zitten, maar uiteindelijk werd het eerste Rad Gala (Rielse Aangespannen Dag) gepland op 21 mei 2011.”

Was het moeilijk om in eerste instantie alles rond te krijgen ook qua locatie en sponsoring? 

“Omdat wij al een aantal keren bij Manege het Zandeind waren voor overleg, kwam de eigenaar met de verlossing om dit op deze locatie te organiseren. Maar er moest dan nog wel veel geregeld worden voordat terrein, tent, parkeren end dergelijke een feit was. Opvallend was toch dat je merkte dat er weer behoefte was aan iets nieuws… We kregen veel bijval van vrijwilligers en sponsoren hoefde je maar een half verhaal te vertellen, iedereen werd er erg enthousiast van! Het zegt ook iets over ons clubje mensen dat 80% van de vrijwilligers en ook de sponsoren er van het begin altijd nog bij zijn.”

Welke tips zou je hierin aan organisatoren van eventuele toekomstige evenementen willen meegeven?

“Je moet een beetje veel gek zijn”, is het veelzeggende en gekscherende antwoord van Christ en hij vervolgt: “En een club vrijwilligers hebben die net zo gek zijn om zoiets mee te gaan organiseren en er dan ook iets moois van te maken! We noemen het niet voor niets Gala. Het is dan ook bijzonder en bewonderingswaardig dat onze medewerkers het geen tijd en moeite kost om er te zijn, wat er ook moet gebeuren. Gezamenlijk aan de kar trekken, maar bovenal het ontspannen en gezellig houden. Natuurlijk zijn er altijd enkelen die de grote lijnen uitzetten, en als het nodig is de handen uit de mouwen steken, daar hebben wij eigenlijk nooit last van gehad. Dat geldt ook zo voor de bouwploeg, de ringmeesters, de omroep, de catering en niet onbelangrijk, de dag erna moet alles weer afgebroken worden. Heel bijzonder dat deze mensen er dan ook zijn. Saamhorigheid is ons devies! Wij zien ze, met hun partners, dan ook graag allemaal terug op onze gezellige medewerkersbijeenkomst …”

Het was een gouden zet dat het RAD Gala zich onderscheidt door een aantal unieke rubrieken en dagkampioenschappen. De Zuidelijke rijders zijn wel gewend om lange afstanden af te leggen naar de evenementen die veelal in het Noorden plaatsvinden, maar jullie kregen het voor elkaar om juist ook de meer naar het Noorden wonende rijders zover te krijgen om eerst naar Riel en later naar Tilburg af te reizen… Waarin ligt jullie ‘geheim’ dat dit lukt?

“Brabantse gezelligheid zal het meest aanspreken, denken wij. Tenminste daar houden wij wel van”, verklaart Christ lachend. “Maar ‘t meeste effect heeft het natuurlijk op de fijne persoonlijke contacten die je had met collega rijders, grooms en familieleden tijdens wedstrijden of op evenementen. En zij voelden ook wel aan, dat als er iets nieuws georganiseerd wordt qua wedstrijden dat we natuurlijk wel afhankelijk zijn van rijders. En na de eerste editie in Riel was iedereen lovend over het concept en de wedstrijden, ook toen al met diverse show onderdelen. In het 2e jaar kregen we door mond tot mond reclame en de positieve geluiden van het 1e jaar nog meer deelname, dus was er nog meer parkeerruimte nodig. Deze groei hadden we niet verwacht. Egbert Emmink pakte na dit evenement de microfoon om ons als organisatie te bedanken voor weer een prachtig Rad Gala en hij adviseerde ons om naar de zondag te gaan. Op zaterdag zo’n evenement houden in Brabant, dan moesten we het niet van het publiek hebben want op zaterdag doen ze in Brabant iets anders. Op zaterdag geen Brabants publiek. Maar het werd te krap in Riel. Als deze groei zich door zou zetten, en die geluiden waren er al, kregen we een groot probleem. Dus wat dan? Stoppen of is er nog een andere optie? Gelukkig kende ik Johan Thielen van Manege Thielen al mijn hele leven, hij is tenslotte mijn buurman. In een gezamenlijk onderonsje heb ik Johan eens gepolst of het Rad Gala bij hem gehouden kon worden, en hoe de rest van de familie hier tegenaan keek, want men hield zich voornamelijk bezig met rijlessen voor kinderen en gevorderden.
‘Ik weet het ook niet’, zei Johan. ‘We gaan het gewoon proberen en kijken hoe we er aan het eind van de dag uitkomen qua opbrengsten.’ Want, zoals hij weleens zei: ‘Als we samen iets organiseren, moeten op het eind van de dag, jullie niet met een Mercedes naar huis rijden en ik met een fiets.’ Welnu, tot op de dag van vandaag gaat de samenwerking perfect! Het klaarleggen van het terrein is zo onderhand het visitekaartje geworden van de Familie Thielen, de complete familie en medewerkers zetten zich er voor in. Weken zijn ze er mee bezig om te zorgen dat het op de dag zelf met de zogenaamde Wembleystrepen er perfect strak bij komt te liggen. Alle lof krijgen we elk jaar van de rijders! Daar genieten wij, maar zeker Johan, ook weer van.”

Het is doorgaans een groot voordeel als een evenement wordt georganiseerd door mensen die zelf ervaring hebben als deelnemer, hoe beleven jullie dat?

“Dat is zeker een voordeel onder andere door je jarenlange contacten met rijders. Ook door de juiste mensen waaronder sponsoren weten te vinden die enige affiniteit hebben met deze showpaardensport en je dan ook nog willen ondersteunen, da’s toch prachtig! Ik zei het al eerder dat meer dan 80% van onze sponsoren van begin af aan ons altijd nog zijn trouw gebleven. Dat siert ons. Wij willen ook echt dat onze sponsoren zich op deze dag eregast voelen! Wij bieden hen een mooie dag met alle ins en outs, hier zijn we heel alert op. Er mag ze aan niets ontbreken…”

Wat kan je vertellen over het verloop van de afgelopen 10 jaar, hoe hebben jullie dit ervaren?

“Het is terugkijkend eigenlijk voorbij gevlogen. De eerste jaren bij Manege Thielen, van een tentje werd het een tent. Eerst geluid uit eigen apparatuur, maar inmiddels is Joop de Ruiter ook al zoveel jaren het gezicht en geluid van het Rad Gala. Het authentiek gerij, al jarenlang een vast onderdeel van het Rad Gala! De routes die zij afleggen door het gebied, door de omliggende dorpen en bij bejaardenhuizen langs. Dit staat al weken van te voren in de regionale weekbladen, prachtig vinden zij het! Sinds een paar jaar is ook de Belgische Cadillac-club aangesloten, die dezelfde route rijden als het authentiek gerij. Tezamen krijgen zij dan in de middag een heus defilé op ons hoofdterrein, bekeken en gejureerd door, meestal Engelse, juryleden. Enige tijd geleden kwam er een wijziging in het jureren en stonden de juryleden aangespannen sport met een tablet in de ring, met een groot beeldscherm aan de ring. Sjonge, we stonden voor veranderingen, maar ook voor een kostenopgave… Gelukkig was men hier weer snel van genezen! Het enige wat is overgebleven, is dat grote beeldscherm. Speciaal gehouden om de sponsoren te bedanken en het bedrijfslogo bij de rubriek die zij adopteren te tonen op het beeldscherm, wat erg wordt gewaardeerd.” 

Wat is er zo mooi aan om je al 10 jaar in te zetten voor dit evenement? Waar krijg je een kick van?

“Terugkijkend moet je daar maar niet te lang bij stil blijven staan. ‘t Is een lichte organisatietik die je hebt, denk ik. Ik heb in het verleden ook 23 jaar de Nationale Tuigpaardendag mee georganiseerd. Dus die tik is er gebleven en hoe lang nog?”, vraagt Christ zich lachend af. “De grootste kick krijg je natuurlijk al, als je de vele inschrijvingen in de weken ervoor door krijgt. Dan begint het fijne gevoel al te kriebelen! En als het op de dag zelf dan zo’n mooi aangespannen showpaardenfeestje wordt zonder problemen en enkel blije gezichten, dáár doen we het voor! Het geeft tevens een tevreden en ontspannen gevoel en een gevoel van waardering, als het evenement is afgelopen en we gezamenlijk met rijders, juryleden, sponsoren en vele vrijwilligers de dag nog even gezellig afsluiten in de genodigdentent.  De gezelligheid en saamhorigheid, het gevoel dat we het allemaal met elkaar doen, deelnemers en vrijwilligers. Dat vinden wij bijzonder fijn en hoort bij het Brabantse.”

Wat zijn de hoogtepunten in die 10 jaar?

“Elke rubriek heeft wel zijn hoogtepunt maar de toename van de Youngriders, een 20-tal paarden onder het zadel en als klapstuk van de dag het kampioenschap aan de lange lijnen, zoals bijvoorbeeld het tuigpaard Diesel de show opvoert, die de mensen van de stoel af krijgt… En natuurlijk de hoofdring vol met authentieke aanspanningen in al zijn pracht en praal. Ach, het aantal hoogtepunten zijn er misschien wel teveel om op te noemen! Bijvoorbeeld de 4 of 5 tandemaanspanningen zijn ook de bekende kersjes op de taart. Of zoals vorig jaar 30 kinderen op hun Shetlanders in een prachtige show, dat zijn echt kippenvelmomenten…”, geniet Christ nog zichtbaar na.

Wat kunnen wij verwachten van de aankomende jubileumeditie op 22-05-22? Waarom mag geen enkele mensportliefhebber dit missen?

Op deze vraag wil Christ nog niet te veel ingaan en hij antwoordt diplomatiek. “Zonder teveel te willen verklappen, zeg ik: we gáán ervoor dat het een heel mooie jubileumeditie wordt…” Ook de samenwerking met Tuigpaardvlogs zal weer voor een leuke actie zorgen! Houd Tuigpaardvlogs op Youtube in de gaten…

Wat wil je verder nog graag delen met de lezers van MenSport?

RAD Gala is simpelweg zo'n geweldig mooi evenement waar volgens mij iedere mensportliefhebber wel van moet kunnen genieten, dus gewoon een keertje komen kijken of meedoen!

Daarom: zet met dikke letters 22 mei in de agenda, en óp naar Tilburg…!

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding