Afbeelding
onbekend

"De menners mogen wat meer op de voorgrond"

Johan Hielkema uit het Friese Jubbega was vroeger een echte springruiter, jarenlang sprong hij met veel plezier tot hij een vervelende val meemaakte. Een mencursus als verjaardagscadeau deed deze paardenman van hobby wisselen en nu is hij zelfs voorzitter van de KFPS Horses2Fly mencompetitie.

Gezelligheid en saamhorigheid

Wat Johan het meeste trekt in het mennen is de uitdaging om het paard goed naar je te laten luisteren en mooi te laten lopen voor de wagen. Daarnaast is er ook het sociale aspect wat heel belangrijk is: "De sfeer onder menners is echt fantastisch. Typerend voor de mengemeenschap is saamhorigheid, gezelligheid. Een goed voorbeeld was de finale van het mennen bij de KFPS Horses2fly competitie: de kantine zat vol! Iedereen is betrokken, blijft plakken en ze gunnen elkaar het succes. Veel minder 'eilandjes' dan bij de dressuursport."

Mennen is de basis

Johan is eigenlijk via via begonnen bij de sportcompetitie; eerst als parkeerwacht, toen als ringmeester, daarna in het bestuur en nu dus als voorzitter van het bestuur. Vooral wat betreft de mensport in de competitie heeft de liefhebber uit Jubbega nog wel ideeën: "Ik zou graag de menners wat meer op de voorgrond willen. We moeten de sport op concoursen aantrekkelijker maken voor iedereen, niet meer ergens op een achteraf weilandje. Mennen is tenslotte de basis, ook voor het tuigen, wat dan wel weer vaak op het hoofdterrein te zien is!"

Grote Fenna en kleine Ylja

Momenteel ment Johan met een enkelspan, ook al heeft hij twee getalenteerde Friese merries op stal staan. "Ik heb Fenna ut ‘e Reiden (Pier 448 x Oltman 317), een merrie van 1.70m en Ylja ut ‘e Reiden (Uldrik 457 x Aan 416), een merrie van 1.58m. Los van elkaar geweldige paarden waar ik fijn mee kan mennen, maar samen klopt het plaatje niet", lacht Johan.

Ooit een dubbelspan

Toch wordt er wel af en toe met een tweespan gemend, samen met paardenvriendin Ria Hettinga, die ook Fenna uitbrengt in de wedstrijdsport. De kans is groot dat er bij Johan op stal nog wel eens een tweespan komt: ‘Dat is echt prachtig om te zien, het samenspel tussen die twee paarden en het beeld voor de koets ... Daar komt wat moois aan!"