Afbeelding

Prachtige aftrap voor het menseizoen in Exloo

Hippisch Centrum Exloo stond in april in het teken van internationale mensport.  Stralende weersomstandigheden, prachtig sport en enthousiast publiek gaven het evenement heel veel allure. 

Vierspannen in vorm

Ondanks een fors aantal buitenlandse deelnemers voerden in bijna alle rubrieken de Nederlanders de boventoon, hoewel de vaardigheid hier en daar het klassement aardig door elkaar schudde. In de 3* leek Antonie ter Harmsel met zijn vierspan na de dressuur en de marathon de gedoodverfde winnaar, maar in de afsluitende vaardigheid hield Edwin van de Graaf de minste strafpunten over. Flame, Flux, Hurricane en Vorst van Hans Heus bleven eveneens goed bij de les en dat leverde een tweede plaats in de vaardigheid op en de overwinning in het totaalklassement. In de rubriek 3 * Vierspan Pony deden alleen Nederlandse aanspanningen mee. Hier gaf een heel sterk rijdende Marijke Hammink haar visitekaartje af. Zij won deze categorie, vóór nummer twee Joey van der Ham. Rene Limpens was de beste in de marathon, maar liet wat steekjes vallen in de vaardigheid.

Regerend Wereldkampioene weer de baas

In de 3* rubriek Tweespan Paard ging de eerste plaats naar de Zwitser Lancelot Marx, de tweede plaats was voor de Belgische Wim Heylen. De beste Nederlander in deze rubriek was de als derde geëindigde Anne Zaayer, die voorheen furore maakte met haar tweespan pony’s en nu dus aan de weg timmert met de paarden Kingston en Kerona VS. Regerend Wereldkampioene Rodinde Rutjens eindigde in de 3* Tweespan Pony in alle drie de onderdelen in de top van het klassement en de winst kon haar dan ook niet meer ontgaan. Als tweede mocht opstellen Nathalie van der Ende. In de 2* was in deze klasse Wybe Kramer oppermachtig met zijn tweespan paarden. Hij bouwde een opvallende grote voorsprong op. Larissa Reints en Jorn van Olst hielden in de 2* Tweespan Pony een nek-aan-nekrace. Uiteindelijk bleek de vaardigheid de scherprechter en mocht Jorn na een sterke rit als eerste opstellen.

Close finish Nederland-België

De rubriek Para-mennen kende drie deelnemers. De overwinning was voor Ingmar Veneman uit Nederland, met nog geen strafpunt verschil met de Belg Freddy Soete.