Afbeelding
Tekst en foto: Bert Lockefeer

Uniek groot aantal tandems

Op tweede paasdag jongstleden was het groot feest in Wachtebeke. Liefhebbers van het traditioneel gerij konden hun hart ophalen tijdens de exclusieve tandemrit ’t Axelsvaerdeken bij het zien van een uniek aantal prachtige tandemaanspanningen.

Het was voor de 10de keer dat fervent tandem-menner Urbain Van de Voorde en zijn team van vrijwilligers een prachtige rit hadden uitgezet langs de Vlaams-Zeeuwse grens. De tocht voerde door een aantrekkelijk landschap, afwisselend bos en veld, de paden waren deels verhard en deels onverhard. De totale lengte bedroeg een goede 20 km. Voorafgaand aan de start was er een korte jurering op veiligheid door de heren De Faudeur en Storme.
Heel bijzonder vond ik dat je op een gewone rit bijna geen tandems ziet en nu konden er zo'n 40 tal aanspanningen meerijden. Voor een enkeling waren twee paarden voor de wagen niet genoeg en spanden er meer in, zoals een van de gebroeders Van der Sypt. Hij had maar liefst vier Welshjes voor elkaar gespannen, vermoedelijk noemen we dat een "quadrom” en een leuk detail is dat de gebroeders Van der Sypt in 2021 en 2022 Belgisch kampioen sportief tandemrijder geworden zijn. Deelnemer 16, traditiemenner Marc Matthys was jarenlang bijna alleen met zijn tandem Merens in deze klasse. Ook op gewone ritten, zowel recreatie als traditie zijn meerdere en jongere tandems hartelijk welkom!
In de rit waren diverse stops opgenomen waar paard en mens even konden rusten en een versnapering tot zich konden nemen, en tevens konden de menners hun vaardigheid testen door het rijden van een proefje: bij stop 1 het achteruitrijden, bij stop 2 "het tapijt” en bij stop 3 de kegeltjes. En na afloop was er een aperitief en een heerlijke barbecue voorzien.
De leeftijden van de deelnemers varieerden van 17 tot 79 jaar. Er waren zelfs rijders uit midden en oost Nederland in de personen van Thijs Klaverkamp en Roberto Elsing, beiden zetelend in het bestuur van de NVTG, de Nederlandse zustervereniging van de BDA. Na afloop was er een "prijsuitreiking” en kregen de deelnemers een aandenken en een "oorkonde” uitgereikt. We kunnen terugzien op een zeer geslaagde dag.