Afbeelding
Tekst en foto Henk de Vries

Itz Grijpstra geeft leidsels uit handen

De menvereniging Noord Veluwe in Hulshorst heeft op zaterdagmiddag 30 april na een periode van ruim 30 jaar afscheid genomen van haar instructrice Itz Grijpstra. In haar familie hebben pony's en paarden altijd een prominente rol gespeeld, met name het aangespannen paard. Haar vader nam in wedstrijdverband, als één van de eerste menners in Nederland, deel met een vierspan. Ze kreeg thuis de paardensport dus als het ware met de paplepel in gegoten.
Naast de instructie in Hulshorst heeft Itz op vele plekken in de paardensport haar sporen achter gelaten. Een uitgebreide carrière in de wedstrijdsport in verschillende disciplines. Zowel onder het zadel als aangespannen behaalde ze mooie resultaten. Daarnaast heeft ze voor diverse lokale verenigingen instructie verzorgd, maar ze heeft ook op landelijk niveau de KNHS-opleidingen en de jaarlijkse menkampen verzorgd. Voor het Koninklijk Friesch Paarden-Stamboek heeft ze vele jaren de rol van jurylid vervuld bij het verrichtingsonderzoek. Bijna 33 jaar lang heeft Itz de wekelijkse menlessen voor de menvereniging op vrijdagavond in de manege de Bullenenk in Hulshorst verzorgd. Naast de wekelijkse lessen verzorgde zij ook vele malen de opleiding voor het koetsiersbewijs. In de loop der tijd hebben naar schatting enkele honderden mensen onder haar leiding het koetsiersbewijs gehaald. Een bijzondere cursus hierbij was een groep kinderen die op speelse wijze door haar geschoold zijn en op een leeftijd van gemiddeld 10 jaar het koetsiersbewijs haalden. Een groep vrijwilligers ondersteunden hierbij, maar Itz was de inspirator van dit unieke project.
Tijdens het afscheid werd in verschillende toespraken gememoreerd wat specifiek haar aanpak was bij het lesgeven. De omgang voor paard en pony stond ten allen tijde op de eerste plaats. Waar het in de paardensport vaak draait om halen van winstpunten en scoren, was het uitgangspunt bij haar lessen juist paard vriendelijkheid en correct paard gebruik. Deze punten wist zij in haar haar lessen duidelijk over te brengen bij de cursisten. Zo nodig deed ze het voor, door zelf op de bok te klimmen en de leidsels ter hand te nemen. Met het stoppen van de instructie door Itz Grijpstra voor menvereniging Noord Veluwe, als gevolg van afnemende gezondheid, komt er een eind aan een lange periode waarin zij een vaste waarde was in Hulshorst en misschien wel voor de hele mensport in Nederland.