Theo Blom tijdens de rit op de Gelderse Vallei Trail.
Theo Blom tijdens de rit op de Gelderse Vallei Trail. Foto: Isa Wessels

"Mooie ritten, daar genieten wij én Fararie van"

Theo Blom woont samen met zijn vrouw Marga op het rundvee opfokbedrijf in Barneveld waar Theo opgroeide. Als boerenzoon had hij al met paarden gewerkt en toen hun dochter gek op paarden bleek, kwam er al snel een pony. Toen het paard dat daarna volgde op leeftijd was, ging Theo op zoek naar een paard voor zichzelf. Tuigpaardmerie Fararie (v. Unieko) werd als veulen al aangeschaft. Op een veiling bij de Gebroeders van Manen in Ede had Theo zijn oog laten vallen op twee veulens, een vos en een bruine. "Ze mochten even los in de bak om ze goed te kunnen zien bewegen. Daarna moest de vos zo ongeveer gevangen worden en de bruine kwam meteen naar me toe. Toen was de keuze gemaakt. 'Fararie koos ons!', zeg ik weleens."

Het hele jaar door

De merrie werd toen ze drie was beleerd door Antoon Epskamp, waar Theo af en toe naartoe ging om samen met Antoon te mennen. "Ik had als jonge jongen wel boerenwerk met de paarden gedaan, maar die waren anders dan de paarden van tegenwoordig. Nu is Fanarie elf jaar, en kennen we elkaar door en door.” Theo rijdt het hele jaar rond met zijn merrie, zomer én winter. "Een paard moet je in conditie houden. Als het heel koud is, wordt het wellicht een korter rondje, maar als een paard een beetje basisconditie heeft, gaat een flinke rit prima. Je moet ze wel goed trainen en niet meer vragen dan ze aankunnen. Ik heb weleens een strandrit meegemaakt waarbij een paard mee was die dat conditioneel niet aankon. Daar heb ik veel van geleerd. Degene met de minste conditie bepaalt de afstand.”

Jubileumrit

Bijna bij Theo in de achtertuin ligt de Gelderse Vallei Route, een route die Theo kent de route op zijn duimpje; hij werkte mee aan de totstandkoming ervan en en nog steeds zet hij zich in om de route te onderhouden en indien nodig te verbeteren. Het startpunt van de route is bij Rij- en Menvereniging De Singels, aan de rand van het dorp. Dit jaar bestaat de club vijftig jaar, en om dat te vieren is er op 3 juli een bijzondere natuurrit, door gebieden waar je normaal gesproken niet mag komen met je paard. "Wij en zeker ook Fararie, genieten volop tijdens onze ritten. Als mensen zich afvragen of een paard het wel leuk vindt voor de wagen, nodig ik ze uit om eens mee te rijden. Dit paard wil het liefst zo lang en zo hard mogelijk!”